Във Въоръжените сили на Русия са създадени войски за информационни операции, обяви днес военният министър Сергей Шойгу, цитиран от Нюз.Ру.

Той съобщи новината пред депутати от Думата.

"Те са доста по-ефективни и по-силни от всичко, което създадохме в направлението, наречено контрапропаганда. Пропагандата трябва да бъде умна, грамотна и ефективна", каза Шойгу.

Шефът на Комисията за отбрана в Думата Владимир Шаманов заяви на свой ред, че целите на кибервойските са защита на интересите на националната отбрана и противоборство в информационната сфера. Според Шаманов такива войски могат да решат и проблема с кибератаките.

Руските кибервойски са създадени наскоро, обясни пред агенция РБК Франц Клинцевич - първи зам.-шеф на Комисията по отбрана в Съвета на федерацията. И допълни, че информацията за този факт е била "закрита".

"Има специалисти, които изобличават чуждестранните диверсии в електронни, хартиени и телевизионни носители. Втората задача на подразделението е отблъскването на хакерски атаки", каза той.

Кибервойските се занимават с контрапропаганда както в Русия, така и зад граница, в интернет и в медиите, допълва друг източник от Думата. Той изрази изненада, че Шойгу е дал гласност на това събитие.

Засега не е ясно кога точно са съдздадени руските кибервойски. За необходимостта от тях още през 2012 г. заяви вицепремиерът Дмитрий Рогозин. Година по-късно бе съобщено, че към Въоръжените сили на Русия ще бъде създадено киберкомандване за противодействие на виртуалните заплахи.

В Думата обаче постоянно опровергаваха съобщенията за наличието на кибервойски в страната. Само преди месец Арександър Шерин - първи зам.-председател на Комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, заяви, че такива войски в Русиия, "разбира се, няма".

Западът и САЩ обвиниха Русия, че чрез кибератаки и фалшива пропаганда влияе на изборите в редица страни.

Най-сериозните обвинения дойдоха от САЩ заради хакерски атаки срещу сървърите на Демократическата партия по време на кандидат-президентската кампания през 2016 г. Администрацията на тогавашния президент демократ Барак Обама смята, че по този начин е осигурена победата на подкрепения от републиканците Доналд Тръмп. Според разузнавателните служби във Вашингтон зад атаките стоял лично руският лидер Владимир Путин.

Съществуват сериозни опасения, че Русия прави всичко възможно да повлияе на насрочените за тази година избори във Франция, Германия и Холандия. А в България?