Жените в Южна Корея, родени през 2030 г., ще са първите в историята на човечеството, които ще имат средна продължителност на живота над 90 години. През следващото десетилетие страната ще заеме първото място в световната класация по дълголетие, изпреварвайки сегашния лидер Япония. Това показват данните от мащабно проучване на Imperial College London и Световната здравна организация в 35 индустриални държави, цитирано от Би Би Си. То предлага прогнози каква ще бъде продължителноста на живота към 2030 г.

Средна продължителност на живота към 2030 г.



Спрямо сегашните темпове на развитие на човечеството, до края на следващото десетилетие хората навсякъде по света ще живеят по-дълго и разликата между жените и мъжете ще става по-малка. Сега преобладаващо жените надживяват мъжете.

Учените коментират, че прогнозата им означава необходимост от сериозни инвестиции и политически решения за грижите за възрастните хора в бъдеще. Според тях Южна Корея вече е напреднала и в много отношения.

"Южна Корея прави много неща правилно", обяснява проф. Масджит Езати пред Би Би Си. "Там има много неща, които са в полза на хората - образованието, начинът на хранене", смята той. В Южна Корея се справят много добре с хипертонията и имат едни от най-ниските проценти на затлъстяване в света.

Прогнозата не е цветуща обаче за Япония, която от години води класациите за дълголетие. Към 2030 г. тя ще бъде надмината и от Южна Корея, и от Франция по продължителност на живота при жените, а от четвърта позиция при мъжете ще падне на 11-а, показват прогнозите на СЗО.

Петте държави в света, които ще имат най-висока продължителност на живота през 2030 г.  Първото място е за Южна Корея, следват Франция, Япония, Испания, Швейцария и Австралия. 



От развитите страни, включени в прогнозата, Великобритания и САЩ са с доста по-кратка продължителност на живота.
Общо за света очакваната продължителност на живота през 2030 г. ще достигне 80 години при мъжете и 83 за жените - толкова ще са постигнали например Хърватия и Мексико след 13 години. И двете сега са по-напред от България, където прогнозираната дължина на живота на едно новородено днес е 74,5 години. Страната ни е в средата на световната карта, но към края на дела с развитите държави.

Държавите, в които мъжете ще живеят най-дълго към 2030 г. Начело отново е Южна Корея, следват Австралия, Швейцария, Канада, Холандия, Нова Зеландия.

Липсата на универсално здравно осигуряване и проблематичното хранене оказват влияние върху продължителността на живота в САЩ, смятат екпертите.  "Това е и първата страна, която спря да расте (да се увеличава средният ръст на населението -б.р.)", отбелязва Езати. САЩ ще бъдат задминати от Чили, където жените, родени през 2030 г. се очаква да живеят 87 г., а мъжете - 81 г. Между 2015 г. и 2030 г. средната продължителност на живота във Великобритания ще нарасне - от 79 години на 82 за мъжете и от 83 на 85 години за жените.

Изследването прави прогнозите си като използва метода на метеоролозите при изготвянето на прогнозите за времето. Съчетават се 21 отделни математически модела, които анализират минали тенденции, за да се направят прогнози за бъдещето. Този подход взема под внимание различни фактори като нивото на тютюнопушене, медицинския напредък, затлъстяването - всички те влияят върху продължителността на живота.