Учени от НАСА са открили три екзопланети (извън Слънчевата система, бел. ред.), на които е възможно да има живот, предаде АП.

Те орбитират в годната за живот зона около близката до нас звезда TRAPPIST-1. Това е ултрастудено джудже, намиращо се на 39,13 светлинни години от Земята по посока на съзвездието Водолей. Учените са използвали космическия телескоп „Спицър“ и са открили, че около звездата обикалят 7 екзопланети.

Температурата на три от тези планети е подходяща, за да може водата да съществува в течна форма.

Най-големи са шансовете за живот на планетата f (виж графиката). Климатът там е достатъчно мек и прохладен, за да може да има вода и органика. Другите планети, които може да са обитаеми, са d и e.

TRAPPIST-1 е по-малка от Слънцето и много по-бледа. Именно по тази причина трите потенциално обитаеми екзопланети се намират в близка орбита до нея. Това означава, че те са постоянно обърнати към TRAPPIST-1 с едната си страна. На едната им половина е постоянен ден, а на другата - постоянна нощ. Между тях има зона на постоянен здрач.

Според учените животът може да се развие в такава среда, а ако планетата разполага с атмосфера, амплитудите между тъмната и светлата й страни няма да е много рязка. Ще има обаче силни ветрове.

Една година на откритите планети продължава между 1 и 13 земни дни. Седемте "сестри" се въртят в много тясна орбита.

Седемте "сестри" имат размери, подобни на тези на Земята. Радиусът им е от 0,7 до 1,8 в сравнение с този на нашата планета. Масата им е от 0,41 до 1,38, т.е. тя е равна или малко по-малка от земната. Това говори или за камениста природа, или за това, че става дума за планети океани.

Проучването на звездната система на TRAPPIST-1 предстои, като фактът, че звездата е сравнително близо, ще улесни значително учените. Повече за екзопланетите ще се разбере с изстрелването на космическият телескоп „Джеймс Уеб“.

Засега НАСА не може да определи дали на тези планети има вода и каква точна е атмосферата им, но в близките години ще има отговор на тези въпроси.