"Номинацията ми за вицепрезидент на Социалистическия интернационал е признание за България първо, след това за БСП"

Това каза лидерът на социалистите Корнелия Нинова по повод номинацията й за вицепрезидент на Социалистическия интернационал на мястото на Антониу Гутериш. Тя допълни, че заемането на такива постове от нея и от Сергей Станишев е уважение и авторитет, който БСП е завоювала на международната сцена.

Нинова поясни, че е поканена да участва в надпреварата лично от генералния секретар на Социнтерна Луиз Аяла. Според нея колкото повече българи има на високи международни постове, толкова повече се увеличава шансът мнението на България по важни теми да бъде чуто. Изборът ще стане на конгрес между 2 и 4-ти март. Има номинирани 31 кандидати от всички контингенти - Аржентина, Австрия, Белгия, Чили, Италия, Япония, Мексико, Молдова, България, Русия, Испания, Турция, Албания, Армения, африкански държави и други.

"Очакваме избора на конгреса в Колумбия и ако бъде избрана, разбира се, ще отстоявам интересите на България в тази най-висока международна организация", каза Нинова и благодари на Луиз Аяла.

Тя допълни, че от БСП искат служебният кабинет да гарантира абсолютно честни и прозрачни избори, а с кои кадри ще го направи е негово решение. Така Нинова коментира смяната на главния секретар на МВР Георги Костов.

"Ние сме за принципа. Правителството решава с кои кадри това ще го направи и това не е наша работа", заяви лидерът на БСП.

За въпроса на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов кой е предложил смяната, Нинова каза, че БСП също търси информация кой и по какви причини го е направил.

"Нямаме отношение към това, което се случва в момента в МВР", каза Нинова