Йоан Матев - така се казва задържаният за убийството на Георги Игнатов (15 г.), което потресе страната на 2 юни 2015 г. Вчера е дошъл големият пробив на полицията, след като свидетел, освен че е разказал за действията на Йоан, е посочил и къде е ножът на престъпленито.

Това стана ясно на брифинг на прокуратурата и СДВР. Директорът на столичната полиция Младен Маринов отказа да потвърди дали свидетелят, който е "изпортил" Йоан, е собственият му брат. Той посрещна с мълчание и настоятелните въпроси на журналистите дали двамата са синове на полицай. Но не отрече.

Разследващите благодариха на екипа, от който "4-5 колеги година и 8 месеца си лягаха и ставаха с този случай".

Директорът на СДВР Младен Маринов каза, че няколко полицаи "са си лягали и ставали" със случая година и 8 месеца. Снимка Младен Маринов

Изготвени са психопортрети от психолози, изискани са записи от камери Борисовата градина, метростанции, централни улици – от целия периметър около местопрестъплението, описаха от екипа най-тежкото си разследване за последните може би десетилетия... Проверени са всички средни училища в София със снемане на обяснения от множество лица, освен това с помощта на съдействие от МОН са проверени дневници и документация в училищата - евентуално за отсъствия на възпитаниците им в този час.

Вчера прокурорите и целият разследващ екип разпита лице – свидетел, който каза не само кой е извършителят, но и посочи къде се намира ножът на убйството. Снощи от СДВР установиха, че на мястото има нож, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Всички коснвени доказатества, с които разполагахме до снощи, се допълниха с оръдието на убйството.

Младежът, който към датата на убийството е на 17 г., е влязъл в полезрението едва в последните 5-6 месеца. От около 1400 проверени лица 400 са били проучвани изключително задълбочено, казаха още разследавщите. Правени са освен подобрения на популярните снимки от камерата на БНР в партньорски западни държави, и куп други експертизи.

Накрая при "уникална" - по думите на Младен Маринов, експертиза е възстановена всяка крачка назад във времето на Матев - докато се окаже, че във въпросната секунда и минута той е бил край пейката, на която е убит Георги.

Имаше изключителна прецизна и качестевна експертиза – ръстът, установен по камерата, точно съвпада с ръста на извършителя. Това ни даде възможност да селектираме лицата, които подлежат на проверка, повдигна още завесата Маринов.

На този етап разследващите смятат за основна цел на деянието грабеж.

След случката Йоан е променил генерално навиците си - пуснал си е дълга коса, брада, надебелял е, спрял е да ходи на училище. Затова и усилията съвместно с помощта на МОН на разследващите да преглеждат дневниците в училищата, не са се увенчали с кой знае какъв успех.

Йоан ще бъде съден като непълнолетен, т.е. - най-голямото наказание, което го заплашва, е от 2 до 8 години затвор. Утре прокуратурата ще му поиска постоянно "задържане под стража", тъй като към момента е в ареста със 72-часова мярка.

Момчето в момента следва право първа година в Благоевград.