Номинациите за наградите „Брит“ бяха доказателство за расовото разнообразие на британската музика, но накрая Дейвид Боуи е на върха, пише Би Би Си. На музиканта, който почина миналия януари, посмъртно бяха присъдени наградите за най-добър британски изпълнител и за най-добър албум – лебедовата му песен Blackstar. Неговата победа означава, че грайм-певците остават без трофеи, въпреки пробива на жанра при номинациите тази година.

Другият голям победител на наградите беше Rag ‘N’ Bone man. Той получи две статуетки – отличието на критиците и приза за британски пробив, където изненадващо надделя над Стормзи и Скепта.

При жените в основната категория отличието бе за Емели Сандей. В международните категории статуетки приеха Бийонсе, Дрейк и рап легендите A Tribe Called Quest.

Победите на Дейвид Боуи се определят от наблюдателите като задоволителна почит към един от най-влиятелните британски музиканти. Когато прие статуетката за най-добър албум, синът на певеца, режисьорът Дънкан Джоунс, каза няколко думи за наследството на баща си.

„Той винаги подкрепяше онези, които мислеха, че са малко странни или чудати. Винаги беше насреща да им помогне. Тази награда е за всички ексцентрици и за всички онези, които създават ексцентриците“, заяви Джоунс, препращайки към песен, която Боуи пише за него като дете, от албума Hunky Dory.

Освен в чест на Боуи, БРИТ се поклониха и пред Джордж Майкъл, който почина на Коледа. Бившите му колеги от Wham! Андрю Риджли, Пепси и Шърли дадоха емоционална реч, в която заявиха:

Красивият му глас ще живее вечно като подарък за всички нас“.

"Площад Славейков"