Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков се отрече от банкера Цветан Василев и дори обеща „да провери из основи банковата система“, когато поеме управлението. Изказването му идва в момент, когато подуправителят на БНБ Филип Гунев е разследван за това, че е позволил банката на Василев да надхвърли разрешените по закон кредити към свързани фирми.

Николай Бареков коментира пред агенция Пик изказванията на Цветан Василев за отношенията между двамата.

"Благодаря за това, че и Цветан Василев, след Пеевски, призна че няма нищо общо с мен и, че никога не е участвал с финансиране или с нещо друго в моята партия. Така, надявам се, че за вас медиите, получи отговор въпроса - стояло ли е някога, ДПС и КТБ зад Бареков?", казва Бареков пред сайта, който е предпочитаният канал за комуникация на Делян Пеевски с публиката.

Думите му обаче не съвпадат с изявлението на банкера Василев пред бТВ.

„- Вие ли създадохте Бареков?

- Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на ТВ7.

- Политическият му проект беше ли финансиран от вас?

- Политическият проект не беше финансиран. Финансирано беше риалити шоуто, с което той на практика стартира.

- Аз зададох същия въпрос и на господин Пеевски в изборната нощ - дали е съпричастен с политическия проект на господин Бареков, той не ми отговори. Затова ви питам и вас сега.

- Като начало да, в някаква степен, ако това може да бъде третирано и тълкувано по този начин“, отговаря Цветан Василев пред бТВ.

Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка дори споменава за „един бонус“, който Бареков получил при напускането на ТВ7. От думите му излиза, че той е има отношение към собствеността и управлението на телевизията.

"Докато съм бил в ТВ7, под никаква форма г-н Василев не е бил част от борда на директорите, който е взимал решенията и начело на който бях аз. Нямам данни, че той е притежавал каквито и да било пакети от акции в телевизията. Това е абсолютен факт", казва пък Бареков.

Новият политик отива още по-далеч в разграничаването си от банкера и обещава, че „ще извършим ревизия и проверка на всички приватизационни сделки и следприватизационния контрол. Ще проверим из основи и банковата система на страната, как функционира тя и по какъв начин осъществява връзката между политици и финансови магнати“. 

По-късно същите думи на Николай Бареков бяха публикувани и в сайта му под рубриката "Коментарът на Бареков".