Седемте планети извън Слънчевата система, на три от които са възможни условия за живот, и за които американската космическа агенция НАСА съобщи вчера, са открити благодарение на европейски проект финансиран с близо 2 милиона евро от бюджета на ЕС, съобщи днес Европейската комисия.

Говорителят ѝ Маргаритис Схинас изрази разочарование, че НАСА е пропуснала този факт във вчерашната си пресконференция.

"Поздравявам екипа на изследователя Микаел Жийон, който начело на един международен екип и благодарение на пари от Европейския съюз постави основите на това революционно откритие", каза еврокомисарят по изследванията, науката и иновациите Карлуш Муедаш.

Жийон е астроном от Университета в Лиеж, Белгия. Той оглавява международния проект SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing Ultra-¬‐cOOl Stars - Търсене на обитаеми планети в орбита около ултрастудени звезди) в рамките, на който учените откриха седемте екзопланети (планети извън слънчевата система- б.а.) от системата TRAPPIST-1.

За целта са използвани телескопи на НАСА и на Университета в Лиеж, а Европейският изследователски съвет е финансирал проекта с 1,96 милиона евро между 2014 и 2018 г., каза Лусия Коде, говорителка по въпросите на науката и иновациите в Комисията. 

Наименованията на проекта и на откритата система от екзопланети са типично белгийски. Speculoos са вид местни бисквити, а траписти е другото име на средновековните монаси бенедиктинци, известни със строгия си отшелнически живот и високачествената бира, която произвеждат и до днес в останалите им шест манастира в Европа. Пет от тях са в Белгия и един - в Холандия.

"Макар че ролята и приносът на Европа не бяха адекватно представени, най-малко не както тези на НАСА... това беше всъщност един европейски проект, със силно европейско присъствие в един международен екип", каза говорителят на  Комисията Маргаритис Схинас.

SPECULOOS включва също учени от Лабораторията Кавендиш в Кеймбридж, Обединеното кралство и и Университета "Крал Абдулазис" на Саудитска Арабия, съобщава неговият уебсайт.