Конституционният съд днес единодушно е отменил текста от Изборния кодекс, който по същество осмисляше т.нар. задължително гласуване. Става дума за санкциите при негласуване - отписване от избирателните списъци на избирателите, които на два поредни избора от един и същи вид не са се явили пред урните. 

За решението на съда съобщи "Правен свят", но мотивите и самото то предстои да бъдат публикувани. На практика това значи, че гласуването формално продължава да се води "задължително", но от негласуването не следва нищо.

Делото бе образувано още през юни миналата година по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя поиска установяване на противоконституционност на чл. 242а от Изборния кодекс. Това е текстът, който предвиждаше санция за гражданите, които не упражнят правото си на глас, въпреки че това е тяхно задължение според друг текст от кодекса.

С решението на съда се отменя целия чл. 242а от Изборния кодекс. Ето го и него:

Последици при неупражняване на избирателното право

Чл. 242а. (Нов – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) (1) Лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличават от избирателния списък за следващите избори и се вписват в списъка на заличените лица при условия и по ред, определени от Централната избирателна комисия.

(2) Избирателите може да упражнят избирателното си право на следващите избори, като подадат лично или чрез пълномощник с нотариално заверено пълномощно писмено заявление до съответния орган по чл. 23, ал. 1 по постоянен адрес. Заявлението може да бъде подадено и с електронен подпис. Заявлението за вписване в избирателните списъци се подава не по-късно от 30 дни преди изборния ден, а след този срок се прилагат съответно чл. 33, 39 и 40.

(3) Обновяването на избирателните списъци се извършва въз основа на подадените от гражданите заявления и документи.

(4) Алинея 1 не се прилага, ако избирателят докаже наличието на уважителни причини, които са го препятствали да гласува. Уважителни причини са отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства.

(5) За удостоверяване наличието на причините по ал. 4 избирателят трябва да представи пред органа по чл. 23, ал. 1 съответните документи.

(6) Алинея 1 не се прилага за българските граждани, пребиваващи извън страната, лицата с трайни увреждания, увредено зрение или затруднения в придвижването, както и лицата над 70-годишна възраст, които не са упражнили избирателното си право.

От заседанието е отсъствал Анастас Анастасов.

Какви са мотивите на съда ще разберем по всяка вероятност другата седмица.

Задължителното гласуване бе предложение на "Патриотичния фронт", които искаха първо да награждават гласувалите, после да налагат санкции и накрая се съгласиха на доскоро валидния вариант с отписването от списъците, обявен сега за противоконституционен.