Служебният кабинет да внесе кандидатурата ни за Еврозоната. Това предложение направи днес служебният външен министър Ради Найденов по време на дискусия за ЕС, организирана съвместно с информационно бюро на Европарламента в София.

Според Найденов идеята е иновативна. Няма пречка тази стъпка да се предприеме и от служебен кабинет. Като пример той посочи правителството на Стефан Софиянски през 1997 г., което внесе кандидатура ни за НАТО.

Българското председателство ще бъде във фокуса на общественото внимание тази и през следващата година, каза Найденов. Според него страната ни ясно осъзнава тази отговорност. Нашето председателство ще съвпадне с най-активните преговори за излизането на Великобритания от ЕС след референдума.

Въпреки че разширяването не е приоритет на общността, като председател България ще акцентираме на присъединяването на Западните Балкани, увери Найденов.

Българският евродепутат от групата на социалистите и демократите Георги Пирински подчерта, че ЕС е в криза. Най-драстичното проявление безспорно е "Брекзит".