Лидерът на "Нова република" Радан Кънев заяви, че "каруцарският език", който понякога използва всъщност е много мек. Кънев отговаря на въпрос на граждани в чат на живо.

"РБ-2, Шишковци, Бай Кой... На повечето ми съветници им се изправят косите като ме чуят. Истината е обаче, че всеки един от нас знае, че тези изрази са меки. Аз просто се опитвам да бъда възпитан като използвам най-меките възможни изрази от градския жаргон. Ако започнем да използваме истинските изрази ще трябва да има червена точка на екрана", каза Кънев.

Той коментира и хибридната война с Русия като заяви, че тя със сигурност съществува и то на цялата теротория на ЕС. България била много податлива на тази война, защото у нас медийната среда е най-проядена и най-контролирана от властта и икономическите групировки. Кънев не отрече, че българският народ има исторически симпатии към Русия и те са съществували дори във времена, когато сме били врагове на бойното поле.

"Тази среда на симпатии създава големи възможности на руската пропаганда по вреден и за двана народа начин. Не насаждаме русофобия, а правим ясно разграничение между симпатиите и българския национален интерес. Всеки опит за вешателство трябва да бъде категорично пресичан от позиция на българския национален интерес. Ние сме много чувствителни към мафоитския пробив в българските медии. Той лесно се превръща в чужда интервенция в българския общественоиполитически живот", каза Кънев.

Той коментира, че България е обявена за република преди 70 години, но в нито една от тези 70 години, с малки изключения думата република не е била изпълнена със смисъл.

"Нова република е нашата надежда за по-добро бъдеще за България. България беше обявена за република преди 70 години, но в нито една от тези 70 години не видяхме смисъла на думата република - власт на обществото. Видяхме един тоталитарен режим, а след това фасадната демокрация, фасадната репубклика на прехода. С отделни изключения няколко партии-наследници на БКП поделяха властта като врагове на обществото", обясни Кънев.

Според него България има нужда от същностна дясна алтернатива.

"Да стъпим на здравия разум, да разберем, че хората освободени от рекет на институции, партии, бюрократи могат да се разгърнат, за да направят обществото богато. Богато общество се прави от богати хора, не от богати чиновници", каза Кънев.

Той заяви, че си е създал името на човек, който казва истината и често пъти дори губи от това.

"Трябва да сме алтернатива на ГЕРБ. Виждал съм читави хора, които са повярвали на ГЕРБ в различни периоди. Мнозина от тях тежко се разочароваха, мнозина тежко ще се разочароват. ГЕРБ управляват като комунистическата партия. ГЕРБ са бетер комунисти. Няма причина да вярваме, че шофьорите на политбюро ще бъдат с нещо повече от внуците на политбюро. Може би често пъти са по-възпитани", каза Кънев.

Кънев коментира и факта, че десните партии се явяват разделени на изборите. Според него Реформаторският блок не е пожелал да бъде алтернатива на ГЕРБ

"Алтернатива на ГЕРБ трябва да има. РБ-2 не пожела да бъде алтернатива на ГЕРБ. От чисто службогонство лидерите на РБ позволиха Борисов да ги командва на къса каишка. Те го обезмислиха. Личните амбиции за кой ли път надделяха", каза Кънев.

Той смята, че вече има РБ-3, в който се разхождат Светльо Витков и бивши хора на Николай Бареков, и се преговаря с Христо Ковачки.

"БСП и ГЕРБ вече са се оженили. Не можем да бъдем шафери на сватбата между Борисов и Нинова. Борисов, за да си спаси собствената кожа, е готов да заведе партията си при Корнелия Нинова. Десните хора в България са принудени да гласуват за БСП, за да го разкарат него", каза Кънев.

По отношение на Движение "Да, България" Кънев припомни, че те сами са решили да не са десни и да не се коалират с "Нова република". Според него тази партия прилича повече на неправителствена организация.

"Отвъд ерата Борисов, а тя свършва, има нужда за консолидиране на дясното пространство. Българската полтика трябва да се изчисти от измекярите и търговците", каза Кънев.

И заяви, че в рамките на ЕС не сме малки нито по територия, нито по население:

"Малки сме по доходи и по върховенство на закона".

Кънев изтъкна, че днес нашите граждани хранят френски, немски и холандски пенсионери.

После за пореден път се обяви за дълбока, същностна конституционна реформа с въвеждане на румънски модел на прокуратура с двама независими заместници на главния прокурор, които да ръководят борбата с корупцията и тази с тероризма. 

Лидерът на "Нова република" заяви, че се дразни от "политическите девици":

"Не знаеш какво е, преди да тръгнеш нагоре по стълбицата на Смирненски. В момента съм по-беден, отколкото когато влязох в политиката. Заплатата в Народното събрание не може да компенсира една добра адвокатска кариера. Мартин, Трайчо, Пепи - вижте ги как живеят. Те идват в щаба с метро всичките".

Той каза още, че не вижда десни мерки в програмата на "Движение Да България".

Кънев призна, че "Нова република" няма да победи на тези избори. Той обаче е убеден, че формацията ще вкара една солидна група, която ще защитава десните идеи.

"Не е нужно да сме във властта, да сме накацали на клона, да грухтим на копанята си. Достатъчно е да сме верни на програмата си. Българския народ има нужда от защитник срещу тези, които се съюзяват да го грабят. Този защитник ще сме ние", заяви Кънев.