"Коалиционните" партньори ДПС и БСП продължиха с ударите под кръста. Покрай клетвата на новия екоминистър Станислав Анастасов днес, в пленарна зала бе хвърлена и една оставка - тази на зам.-председателя на парламенарната група на Коалиция за България - Янаки Стоилов. Като мотив Стоилов изтъкна отказа на ПГ да приеме предложението му назначаването на новия министър да се гласува в петък.

Така, само в рамките на седмица, групата на левицата остава без втори зам.-шеф. След пленума на БСП оставка от същата длъжност подаде и Корнелия Нинова. Тя обясни решението си с убеждението, че всеки трябва да понесе отговорността си за провала на социалистите на евровота, включително и лидерът Сергей Станишев.

Стоилов все пак ще остане депутат. 

Предложението за отлагане на гласуването на персоналните промени в кабинета пък Стоилов направил в отговор на подкрепата, която изразиха от ДПС за вкарване в дневния ред на изменения в Наказателния кодекс, според които пада давността за престъпленията на комунистическия режим, респективно - и за Възродителния процес. Малко по-рано през деня това поискаха и от ГЕРБ, но кворум не се събра и НК отново не беше разгледан.

Според Стоилов подкрепата на движението за повторното гледане на измененията нарушавало лоялността между двете партии, подкрепящи кабинета. По думите му въпросът бил обсъден вчера от групите на двете партии, но днес от ДПС се отметнали.

"Не преувеличавам значението на този законопроект, защото в него, по времето когато БСП е мандатоносител се прави опит за оценка на десетилетия от българската история", посочи Стоилов и допълни, че въпреки действията на ДПС левицата все пак ще подкрепи предложението на премиера Пламен Орешарски за персонална промяна в кабинета.

"Няма да обсъждам кандидатурата, която се предлага, но тя дава повод за дискусия. Промяната, която днес се предлага, е продиктувана от необходимостта сегашният министър на околната среда и водите да освободи поста поради това, че отива в ЕП", каза още зам.-председателят в оставка на ПГ на БСП. 

Очаквайте подробности