Мартин Шулц - главният съперник на германската канцлерка Ангела Меркел на предстоящите в страната избори, може да бъде разследван, предаде ДПА.

Той е заподозрян за препоръчване на съмнителни бонуси и назначения, докато е бил председател на Европарламента - пост, който заемаше съвсем доскоро. Новината бе съобщена от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Твърдения, че 61-годишният Шулц е извършил такива нередности, се появиха в някои медии.

"Специалисти в ОЛАФ проучват дали са налице достатъчно подозрения за измама, корупция или каквато и да било незаконна дейност в ущърб на финансовите интереси на ЕС, за да има службата основания да възбуди дело", каза за ДПА говорителка на Службата.

Извършваната в момента първоначална преценка ще определи дали трябва да започне разследване. От ОЛАФ изтъкват, че тази процедура не означава, че съответните лица са виновни за закононарушение.

Сп. "Шпигел" писа, че докато е бил начело на Европарламента, Шулц е настоявал за преференциални условия за своя довереник Маркус Енгелс. Според германския седмичник през октомври 2015 г. Шулц помогнал на други свои сътрудници да получат изгодни предимства.

От Европейския парламент обаче заявиха, че не вярват доскорошният му председател да е нарушил закона.