Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Владимир Пилософ е освободен от поста. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, цитирани от бТВ. Според телевизията професорът е научил новината от медията, не е запознат с мотивите за решението и никой от министерството не е водил разговор с него. По-късно Нова тв съобщи, че проф. Пилософ все още е на поста си, но ще бъде сменен, след като бъде решено кой ще поеме поста му.

Още в началото на мандата на служебното правителство министър Илко Семерджиев обяви, че предстои проверка на работа на Фонда. До момента обаче резултат от подобна проверка не е съобщен. 

Проф. Влаидмир Пилософ беше назначен на поста във фонда през април 2016 г. от бившия здравен министър Петър Москов. Преди това предшественикът на проф. Пилософ Павел Александров беше арестуван и обвинен в злоупотреби. Не е известно какво става с разследването срещу него към настоящия момент. 

През последните месеци членове на Обществения съвет на Фонда алармираха за проблеми и подмяна на решения, появиха се твърдения за забавяне на лечението на болни деца, родители поискаха поискаха оставката на Пилософ. От Министерството на здравеопазването по времето на Петър Москов обаче отричаха да има каквито и да било нарушения във Фонда, а обратното - институцията работела по-добре отпреди.