На страната на бунтовниците в Сирия срещу президента Башар Асад се сражават 9000 бойци от Русия и бившите съветски републики, обяви руският президент Владимир Путин, съобщи ТАСС. 

"По наши предварителни данни става дума за хиляди бойци - по данните на Генщаба, на Главното разузнавателно управление на армията (ГРУ) и други наши специални служби като ФСБ, например, до 4000 души примерно от Русия и 5000 от републиките на бившия СССР", посочи президентът.

Той заяви, че е наясно каква "огромна опасност в този развъдник на тероризма" има за Русия заради безвизовия режим между двете държави, и отбеляза, че руските военни са нанесли големи щети на терористите в Сирия. 

Официалната цел на Русия е "Даеш" ("Ислямска държава"), която Путин е обещал да унищожи, за да се възстанови стабилността в района. Международната общност обаче обвинява Москва, че редовно удря бунтовниците, воюващи срещу Асад.

Военният министър Шойгу обяви в края на миналата година, че по официални данни при руски въздушни удари са убити 35 000 бунтовници. Зам.-директорът на контраразузнаването Сергей Смирнов пък съобщи през 2015 г, че 1700 души от Русия са се присъединили към "Ислямска държава", които пък според Путин за няколко месеца нараснали с 5000-7000 души от бившия СССР.