ПФК “Левски” е обезпечен благодарение на рекламни и спонсорски договори само до края на сезона, обяви финансовият директор на клуба Красимир Иванов по време на срещата с привържениците на “сините” в зала “Универсиада”.

Сбирката продължава и в момента - с много страсти, подвиквания, спорове и въобще емоции като на мач. Присъстват около 200 привърженици, но мнозина вече си тръгнаха.

Срещата между представители на ръководството и запалянковци беше инициирана от управата на “Герена” в лицето на изпълнителния директор Диана Иванова и Красимир Иванов с цел да се отговори на въпроси за състоянието на “сините”.

Иванов изнесе интересни и конкретни цифри. По думите му няма пряка опасност за лиценза на “Левски” за следващия сезон, но ако положението остане несигурно, както е сега, бъдещето не е розово.

На този Спас Русев продължава да е собственик, тъй като акциите остават на негово име - няма джиро и вписване, че те са преминали в други ръце.

За миналата година издръжката на “сините” е била 12,8 милиона лева, а приходите са 11,3 млн. Това само по себе си е по ръба на финансовия феърплей на УЕФА. Европейската футболнна централа не разрешава да се парчи повече, отколкото се печели. “Левски” вече има глоба за това от 2014 г. И тази глоба е платена наскоро - 200 000 евро.

Загубата на “сините” е намаляла през 2016 г. в сравнение с предходните две години. През 2014-а тя е била 5,6 млн. За последните 36 месеца обаче нетните загуби са се увеличили от 14,6 млн. на 26,2 млн. лева. От началото на тази година борчовете са намалели със 7 млн. лв., благодарение на прихващане от дълг към “Виваком”.

Красимир Иванов.

“Левски” има общо 3 договора с телекомуникационната компания, последният от които е подписан на 31 януари.

На срещата беше изтъкнато, че клубът губи от всеки домакински мач. Само отварянето на ст. “Георги Аспарухов” струва 50 хиляди лева. При средна посещаемост 2263 зрители на двубой, приходите са 23 000 лв. 

За да се реализира печалба на “Герена” трябва да идват поне по 5000 души.

За последните 3 години “Левски” е освободил 57 футболисти - разходите по тях са един от най-големите воденични камъни за клуба.

Това бе съобщено от Диана Иванова, която обаче малко след това обвини хората от отсрещната страна, че са се събрали не от любов, а от омраза, и трябваше да се оттегли. Така Красимир Иванов остана сам пред аудиторията.

Той поясни, че "Левски" дължи на предишните собственици 2,2 милиона лева. Те пък са дарили сериозни суми, докато са били начело на клуба - повече от 1 млн. лв.

Не мина и без обичайното в такива случаи намесване на детско-юношеската школа. Според финансовия директор, "Левски" ще пренасочи политиката си към подрастващите, за да може в бъдеще собствените кадри да са гръбнака на мъжкия отбор.

В крайна сметка, след куп въпроси и уточнения, срещата продължи повече от 3 часа, като приключи малко след 22 часа. И приключи мирно и приятелски, тъй като най-буйните напуснаха залата.

Последен думата имаше Тити Папазов, който произнесе кратко надъхващо слово. Не мина и без сълзи, разбира се.

А Красимир Иванов обяви, че Диана Иванова е напуснала сбирката, тъй като й е станало лошо - пред "Универсиада" имало линейка.