Хю Хъдсън, режисьорът носител на четири награди „Оскар”, пристига като специален гост на „София филм фест“. Заедно с изтъкнатия майстор на британското кино у нас идва и звездата на последния му филм, актьорът Рупърт Еверет. Двамата ще бъдат в София, за да представят „Алтамира” – историческа драма, разказваща историята за откриването на най-древните познати рисунки в човешката цивилизация – тези от едноименната пещера в Испания през 1879 г.

В „Алтамира“ Антонио Бандерас е в ролята на Марселино Санс де Саутуола, любител археолог, собственик на земята, където се намира пещерата. Участват още Рупърт Еверет, Голшифте Фарахани („Патерсън“), Пиер Нини, Мериам д’Або и др. Сценарист е Оливия Хетрийд, позната на фестивалната публика от „Момичето с перлената обица”. Музиката пък е на Марк Нопфлър, любимец на няколко поколения рок и фолк фенове, който вече има сериозен опит и във филмовата музика.

Хъдсън, роден през 1936-а, налага през 60-те нов стил в документално кино, а през 70 -те придобива по-голяма популярност в работа с актьори като Ал Пачино, Настася Кински, Доналд Съдърланд… а в началото на 80-те снима най-прочутия си пълнометражен филм – „Огнените колесници”. Тази спортна драма печели четири награди „Оскар” през 1982-а, включително и за най-добър филм, сценарий и музика (на Вангелис). „Огнените колесници“ ще бъде представен на специална гала прожекция на СФФ.

Рупърт Джеймс Хектор Еверет (роден на 29 май 1959 г.) отрано проявява бунтарски характер. Заради постоянни сблъсъци с преподавателите си е изключен от престижно театрално училище в Лондон. Дебютира в киното с роля в „Другата страна” на Франсис Мегай през 1984 г., където си партнира с Колин Фърт. Незабравим е героят му от „Хроника на една предизвестена смърт”, екранизация по Маркес на италианеца Франческо Рози, която излиза на екран през 1987 година. И докато бързо се нарежда след най-търсените британски актьори, не спира да демонстрира острия си нрав в постоянни „учтиви” сблъсъци с медиите, а дори и с почитатели, без да се притеснява за последствията. През 1989 година актьорът открито заявява своите сексуални предпочитания, което ни най-малко не постави под съмнение кариерата му – дори напротив.

През 1997 година Еверет постига световен успех с ролята си в романтичната комедия „Сватбата на най-добрия ми приятел”, редом до Джулия Робъртс. Снимал се е и  няколко екранизации на класически произведения – „Идеалният мъж” (1999) и „Колко е важно да бъдеш сериозен” (2002) по Оскар Уайлд, както и Оберон в „Сън в лятна нощ” (1999).

Сред специалните гости от чужбина, които ще получат наградата на София за принос към изкуството на киното, са полската режисьорка Агнешка Холанд и американският актьор Джон Савидж. Полската гостенка ще представи най-новия си филм „Следи“, а Савидж ще се срещне с публиката пред прожекциите на култовите филми „Ловецът на елени” и „Коса”. Има и още едно специално гостуване тази година – това е визитата на легендарния режисьор Тони Палмър, който ще покаже няколко свои филма в селекцията „Музикална кутия“ – „Бийтълс и Втората световна война” и почитта си към Ленард Коен – „Bird on a Wire”.

Официалното откриване на 21-ия „София филм фест“ е на 9 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март. Заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, фестивалът ще продължи до 31 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще очаква зрителите от 1 март.

Площад Славейков.