Решението на бившия депутат от "Патриотичния фронт" Слави Бинев да стане кандидат в листите на ДПС е най-патриотичното нещо, което е правил. Това заяви самият той в ефира на Нова ТВ тази сутрин. Бинев, заедно с Нихат Кабил - лидер на ДПС-София, се опита да обясни защо е направил странния трансфер между политически сили.

"Аз винаги съм намирал странния тон. Смятам, че това е много важна дискусия, ащото трябва да бъдат разбити клишетата, които не ни помагат, напротив. Смятам, че ДПС е една от най-патриотичните партии, която се раздели с една непатриотична част", отбеляза Бинев.

Според него българите живеят с твърде много стереотипи за партиите и това трябва да се промени.

"Радикализмът е един от най-големите проблеми за цялото общество. Радикалистите ги има както в мюсюлманския, така и в християнски свят. Ние имаме нужда патриотизмът да се покаже по всякакъв начин, че ние сме заедно", отбеляза той.

И заяви, че всички партии трябва да са патриотични. Нихат Кабил допълни, че в листите на ДПС още от 90-те има българи, докато същото не важи при Патриотичния фронт по отношение на българските малцинствени етнически и религиозни групи.

"Моят въпрос е защо и докога в листите на така наречените патриоти няма Хасан, няма Али?"

Самият Бинев призна, че не е получавал достатъчно възможности за изяви в Патриотичния фронт и следователно е нормално да търси друга политическа сила. Той бе критичен и към определени хора в "Обединените патриоти", без да назовава имена:

"Мисля, че има хора, които бъркат патриотизма с личното обожание към тях."

На въпрос как е реагирал почетният председател Ахмед Доган на новината за "трансфера", Кабил отговори в неговия стил:

"Г-н Доган като политик към подобни неща се отнася твърде отговорно. Той си дава сметката, че един такъв акт никак не е лесен. Той проектира други модели във времето напред и това е много важно."