Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и бившият енергиен министър от БСП Драгомир Стойнев успяха да си разменят остри реплики заради проекти като АЕЦ "Белене", а до темата "енергетика" изненадващо се стигна на въпрос за... учителските заплати. Това се случи по време на първи предизборен дебат между представителите на двете партии в ефира на Нова тв.

Стойнев атакува ГЕРБ, че чак сега са се сетили за образованието като обещават двойно увеличение на учителските заплати. Горанов на свой ред отвърна, че в последните две години, по времето на кабинета "Борисов 2" също са се давали повече пари за образование, но една от пречките за рязко повишение на парите за учители са били плащанията, които държавата е трябвало да направи за поръчаните от БСП ядрени реактори за "Белене". А дори и толкова пари нямало да има за образование, ако Стойнев беше успял да купи и реактор от "Уестингхаус".

"Ако не бяхте спрели проекта, България можеше да има един ядрен блок, а тази зима се видя, че имаме нужда от енергийни мощности. Ако ГЕРБ са решили в следващите 20 години отново да започнат да режат предприятия на скраб и са се прицелили в АЕЦ "Козлодуй". Ако е така, дайте в нищо да не инвестираме", отвърна кандидат-депутатът от БСП.

Горанов не остана длъжен:

"Инвестициите в енергетиката, г-н Стойнев, трябва да са преди всичко икономически обосновани. Не знам откъде идва в БСП, особено в енергетиката, един мерак постоянно да се правят мегаломански проекти."

Преди това двамата опоненти си размениха реплики за обещанията за по-високи доходи. Според Стойнев заложените 1500 лв. средна аплата в програмата на ГЕРБ са подвеждащи, защото не от правителството, а от ръста на икономиката зависи този показател. Според Горанов обаче ръстът на заплатата е съвсем възможен, ако се задържи нивото на икономически растеж, поддържано през последните 2 години от управлението на ГЕРБ. Той заяви, че по принцип идеята на левицата за семейно подоходно облагане може и да не е непременно лоша, макар в предложения вид да прилича малко на "ергенски данък", но при толкова ниски нива на данъците у нас - това ще доведе само до по-малко приходи в бюджета. 

Горанов призова БСП да не говорят за данъци и промяна на модела, защото стряскат инвеститорите, а и хората.

По темата "битова престъпност" Стойнев пък поиска отпадане на т.нар. "маловажност" от Наказателния кодекс:

"Дали си откраднал 2 кокошли или си направил грабеж – трябва да отидеш в затвора", декларира социалистът.

Горанов подходи институционално, признавайки, че битовата престъпност е голям проблем, затова в програмата на ГЕРБ е заложено да се осигури полицай във всяко населено място. Това ще стане с назначаване на нови служители, защото полицаите не стигат в момента. Но и в случая също става дума за пари. Той дори призна, че проблемите в полицията с недофинансиране в случая "пречупва фискалната му душа".

Стойнев обяви, че в програмата на БСП е заложено да има патрули от МВР и жандармерията на всеки три села.

Социалистът и ГЕРБ-ерът се скараха и за фалита на КТБ. Бившият финансов министър Горанов обяви, че фактически банката е фалирала през 2014 г., когато на власт бе кабинетът "Орешарски", а Стойнев бе министър. И обвини последния, че "често е посещавал пл. "Гарибалди" (там е централния офис на фалиралата бака - б.р.).

На свой ред представителят на БСП обяви, че влизайки в министерството през 2013 г- е заварил как парите на повечето държавни дружества са били в КТБ и само благодарение на постановление на служебния кабинет на Марин Райков, което Стойнев е изпълнил, са били спасени държавни пари от последвалия фалит. Кандидатът от БСП настоя и да се оповести "секретният разговор, проведен при президента Росен Плевнелиев, кой какво е искал за банката" преди фалита й.

"Те искаха тогава да съсипят цялата банкова система".

Горанов на свой ред попита дали от БСП призовават президента Румен Радев да разсекрети въпросната стенограма. И заяви, че явно "КТБ е тема, която никога няма да свърши".  И призова да се изчака работата на прокуратурата.