Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити снощи за пореден път тезата, че Европа трябва да премине "на две скорости" - ядро от държави, които желаят да се интегрират по-дълбоко и периферия, която предпочита да остане на сегашното ниво на обвързаност.

"Искаме ли да вървим напред с 28 (държави-членки)?" каза Юнкер в лекция пред студенти от Франкофонския католически университет в Лувен-ла-ньов, близо до Брюксел. "И не би ли трябвало тези, които искат да напредват по-бързо, да могат да го правят, без да притесняват другите, като въведем една по-структурирана конструкция, отворена за всички?"

"Не е време повече да си въобразяваме, че можем всички заедно да правим същото нещо" , добави той. 

Същото председателят на Комисията заяви преди два дни пред Камарата на депутатите в белгийския парламент. 

Институционалните промени в ЕС ще са централна тема на две срещи на върха през март. Втората от тях, в Рим, трябва да отбележи 60-годишнината на европейския проект и да приеме декларация за неговото бъдеще след очакваното напускане на Великобритания. 

Преди нея Комисията се очаква да публикува в Бяла книга своите виждания за бъдещето на ЕС. Миналата седмица Европейският парламент прие три незаконодателни доклада, в които основните политически сили публикуваха своите възгледи по същата тема.

Във всеки от тях присъстват повтарящи се елементи - сърцевина на съюза, формираща се около Еврозона със собствен бюджет, общ икономически кодекс, финансов министър, задължителни цели за сближаване в данъчното облагане, пазара на труда, инвестициите, производителността, социалната сфера, администрацията.