Луи Джей Маринели е човек с донкихотовска мисия - да помогне на Калифорния да се отцепи от САЩ и да стане независима страна.

Изненадващо, тази кампания върви доста добре. Групата на Маринели - "Да, Калифорния", се опитва да събере 585 000 подписа, необходими за вписване на въпроса за отделянето в бюлетината през 2018 г. Получила тласък от станалите напрегнати отношения на Калифорния с президента Доналд Тръмп, тази кампания получи голямо отражение в пресата и подкрепа през последните няколко месеца.

Но за 30-годишния председател на "Да, Калифорния" остава един досаден проблем. Хората продължават да го питат защо живее в Русия.

На фона на надигащата се "Да, Калифорния" много хора обърнаха внимание на необичайното местожителство на Маринели. В калифорнийските медии се появиха множество статии, които отбелязват къде Маринели е избрал да живее. В социалните медии дискусиите за него често придобиват конспиративен тон.

"Путин, долу ръцете от Калифорния, - написа в туитър през януари съперничещото отцепническо движение - Калифорнийската национална партия (КНП). - Няма да изпълняваме нарежданията на вашата московска марионетка Маринели."

Вероятно и Маринели усложни нещата с честите си появи в руските държавни медии (горе-долу веднъж седмично по собствените му изчисления), като понякога излага политическа гледна точка, изглеждаща много близо до тази на Кремъл. В края на декември 2016 г. руските медии широко отразиха как Маринели и групата му откриха "калифорнийско посолство" в Москва.

Докато говореше по видеочата по-рано този месец от дома си в Екатеринбург, Маринели изглеждаше раздразнен, когато го попитаха за решението му да живее в Русия.

"И Барак Обама е роден в Кения, нали?", заяви той.

"Фактът, че съм учител по английски език в Екатеринбург, не означава, че има някакъв заговор на руското правителство или подкрепа за кампанията ни, - каза Маринели. - Фактът, че съм карал курсове по руски език в държавния университет в Санкт Петербург през 2007 или 2008 г., не означава, че познавам Владимир Путин, който го е завършил през 1975 г."

Той обясни обстоятелствата, изложени по-обстойно в раздела за често задавани въпроси в сайта на "Да, Калифорния". Става дума за разумни, макар и необичайни събития, в резултат на които той оглави от половин земно кълбо разстояние калифорнийското движение за независимост.

Става дума за нещо такова. Роденият в Бъфало (щата Ню Йорк - б.р.) Маринели се преселил в Калифорния през 2006 г. Година по-късно си взел багажа и заминал да учи руски в държавния университет в Санкт Петербург. Живеел си "насам-натам" из Русия между 2007 и 2011 г., където срещнал жена си, руска гражданка. Двойката се преместила в Сан Диего, но партньорката на Маринели имала проблеми с американската имиграционна система.

"Визата ѝ бе изтекла и наистина нямаше как лесно да нагодим статута ѝ, - заяви Маринели. - Ако бе напуснала страната, щеше да получи 10-годишна забрана за влизане, така че това не беше вариант."

Маринели сподели, че те получили "лъч надежда" предз август 2016 г., който би позволил на жена му, която не може да напусне страната до разрешаването на въпроса с легалния ѝ статут в САЩ, шанс да се завърне у дома. Тя отчаяно искала да се види със семейството си, каза той. Затова Маринели намерил апартамент в Екатеринбург и работа като учител по английски за един семестър, което му осигурило виза. Но след това по думите му "имиграционният случай се заплел" и жена му не могла да замине.

Крайният резултат бил този, че Маринели бил принуден да отиде в Русия, докато руската му съпруга останала блокирана в Сан Диего.

"Все още работим за разрешаването на проблема, - каза Маринели, като допълни, че жена му е в процес на получаване на зелена карта. - Надявам се, че това е наред и скоро ще затворим тази глава от живота ни."

Ситуацията е странна и не точно такава, каквато я описват някои от съратниците на Маринели в "Да, Калифорния". (Маркъс Руис Евънс, зам.-председателят на групата, заяви пред "Вашингтон пост", че съпругата на Маринели също живее в Русия.)

Но сценарият е правдоподобен.

 

 

A post shared by Louis J. Marinelli (@louisjmarinelli) on

 

Връзките на Маринели с Александър Йонов може би подхранват още повече теориите на конспирацията. Иванов е основател на Антиглобалисткото движение на Русия (АДР) - група, подкрепяща редица отцепнически движения по света. През септември 2016 г. той проведе финансирана от Кремъл среща в Москва на западни отцепнически организации, на която присъстваха Маринели и други представители на "Да, Калифорния".

Запитан по имейл, Йонов заяви, че близо 30 на сто от финансирането на мероприятието е дошло от руското правителство. Но той заяви, че нито стотинка от тези пари не е дадена за която и да било американска група, включително "Да, Калифорния". Маринели също отхвърли парите да имат връзка с руското правителство.

"Не поддържаме никаква комуникация или контакт, нито получаваме каквато и да било подкрепа от който и да е руски правителствен представител", каза Маринели.

"Ние не търсим настоятелно диалог с Владимир Путин тук в Русия, макар аз да съм в Русия", допълни той.

Би ли искал Путин диалог? Някои експерти казват, че макар Йонов и групата му да имат някакви ограничени връзки с Кремъл, те в крайна сметка са дребни риби в Москва.

Саймън Сирадзиън - основател и директор на проекта "Русия има значение" в харвардския Център за наука и международни дела "Белфър", заяви, че руското правителство вероятно не взема много на сериозно проекта "Да, Калифорния", "ако щете, само защото шансовете това движение евентуално да постигне независимост са близки до нулата". Но Сарадзиън отбеляза също, че Русия може да е заинтересована да си отмъсти на Вашингтон за това, която смята за американска подкрепа да чеченския сепаратизъм през 90-те г.

Файона Хил - експерт по Русия в Института "Брукингс", заяви по имейла, че историческите връзки на Русия с Калифорния придават допълнителна интрига на ситуацията.

"Русия е имала голяма колония в началото на XIX век в Калифорния и има голям интерес от близки до Кремъл кръгове това да бъде изтъквано", каза Хил, като посочи свързания с Кремъл олигарх Викторр Векселберг и интереса му към Форт Рос - бившата колония, на чието място сега се намира окръг Сонома.

Звучи странно, но след изборите, при които се предполага, че руската намеса помогна на бивша звезда от телевизионно реалити шоу да влезе в Белия сом - е, вече май не изглежда толкова странно. Маринели не прилича на човек, на когото му е харесал начинът, по който са завършили тези избори. Той неведнъж критикува Тръмп по време на интервюто си за "Уърлд вюс", като изтъкна как президентът на САЩ заплашва да остави без пари Калифорния.

Маринели призна също, че е гласувал за Тръмп - обясни го като тактическо решение.

"Трябва да рекламираме нашата кауза и мисля,  Доналд Тръмп е всекидневната реклама на тази кауза", каза той и изтъкна, че въпреки всичко гласът му не е повлиял особено в Калифорния.

Когато стане дума за това какво мисли Маринели за другия президент в живота му - Путин, той започва да крие козовете си. Той казва, че няма емоционална връзка с Русия като със САЩ, но да живееш в Екатеринбург е "велико".

У дома той често се разочаровал от това, което смята за провали на Америка.

"Мисля, че всяка страна трябва да бележи напредък на някои фронтове. Хората например казват, че Русия трябва да постигне напредък, когато става дума за гражданските и човешките права, - каза той. - А не трябва ли да го направят и САЩ? В Русия полицията не убива невинни хора заради цвета на кожата им. Всичко си има и за, и против."

----

* Авторът е външнополитически репортер на в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията. Прикачените към текста постове в инстаграм са от оригиналната публикация.