СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Пещера пусна днес от коварната си прегръдка на 1000 м дълбочина най-големия си почитател - известния

Йохан Вестхаузер преди да бъде
ранен.

германски физик и спелеолог Йохан Вестхаузер (52 г.). Точно той през 2002 г. започва да изследва пещерата “Ризендинг” в Баварските Алпи.

На 12-ия ден от крайно трудна и рискована спасителна операция днес в 11,44 ч местно време Вестхаузер зърна небе.

Йохан Вестхаузер и двама негови колеги са слезли в пещерата на 7 юни, събота, за изследователска дейност, за което Клуб Z съобщи. В 1,30 ч в неделната нощ на Спасовден те са били на дълбочина 1000 м. Тогава се откъртва голям скален отломък и се стоварва върху Вестхаузер, падат и камъни. Каската не му помага. От главата руква кръв, тежки наранявания има и по гърдите. Единият от колегите му остава при него, а другият поема обратно нагоре. След 12 ч той излиза от пещерата и вика помощ.

Пещерата е дълбока 1148 м, но шахтите, по които става влизането и съответно излизането, са с обща дължина от 19,2 км. На места теренът е много хлъзгав, има и подземни езера. При някои участъци може да се  премине само пълзешком.
За спасителната операция бяха построени 5 междинни бивака. Достигането до тях с ранен човек на носилка е истинско изпитание. Вестхаузер беше поставен в специална полиуретанова вана. Тя преминаваше през отвестни участъци с помощта на специално спуснати и укрепени въжета.

Това стана и при последния етап на извеждането – 180-метрова пропаст, обградена плътно от скали. Докато спасители на повърхността с помощта на техника теглеха ваната с пациента, под нея се прикрепиха спасители, за да се пази равновесие и да се избегнат удари по скалите.

Така най-накрая изнесоха ранения Вестхаузер от пещерата.

На 1843 м над земното равнище, където е входът на пешерата, чакаха спасители и хеликоптери. В момента се решава към коя клиника да поеме хеликоптер с ранения Вестхаузер.

В спасителната операция участваха 728 специалисти от 5 държави – Германия, Италия, Швейцария, Австрия и Хърватия.
Пещерата в Баварските Алпи в непосредствена близост до границата с Австрия е открита през 1995 г., но изследването й започва през 2002 г. от самия Йохан Вестхаузер. Тя е най-голямата в Германия. Не случайно името й е “Ризендинг” (в превод – голямо нещо, по-свободно - голяма работа).