Заподозреният за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина -  Йоан Матев, остава в ареста за постоянно. Това реши Софийският градски съд.

Матев бе заловен преди ден от полицията, след като разследването продължи близо две години. Убийството, което потресе обществеността, бе извършено на 2 юни 2015 г. в столичната Борисова градина. Преди ден е дошъл големият пробив на разследващите, след като свидетел, освен че е разказал за действията на Йоан, е посочил и къде е ножът, с който е извършено престъплението.

Братът на Йоан - Марсел, е основният свидетел срещу заподозрения, стана ясно по време на съдебното заседание. Досега той не е дал показания пред съдия, т.е. - в някакъв момент ще тябва да се изправи в съдебната зала срещу Йоан и да свидетелства.

Посочените от брата данни обаче напълно съвпадат с техническата експертиза и всички други доказателства, събрана в продължилото дълго досъдебно производство. 

На 2 юни 2015 г. в 11:43:01 часа Георги Игнатов приключва последния си обичаен разговор. После в 11:43:24 часа набира приятелката си Лора и казва, че е наръган с нож. Не дава повече данни за извършителя.

На камерата на БНР, която първа заснема известните кадри на бягащ строен младеж - той е на 36 м от пейката с умиращото момче в 11:43:33 часа.. След възстановка излиза, че извършителят е бил край пейката точно в двайсетината секунди, в които с Георги се е случило най-лошото. Йоан е разпознат и от множество свидетели по делото.

Снимките от камерата на БНР.

Разследващите са проверили около 10 000 номера, които са обработени в този момент от близките мобилни клетки, както и титулярите им. В почти безпрецедентното следствие излиза, че телефонът на Матев е бил под "обслужване" точно на клетка, която изключва възможността да е идвал от друга посока и да попадне в кадрите на камерата.

Съдийката Ралица Манолова намери, че е налице обосновано поредположение Йоан Матев да е извършил деянието, при това умишлено, стана ясно от мотивите й да остави заподозрения в ареста за постоянно. Въпреки че самият заподозрян е споделил, че е станало случайно и погрешка – казал, че „искал да вземе парите на едно момче“.

Йоан Матев се е променил доста от юни 2015 г. - напълнял е, вече носи брада.

От заседанието за мярката за неотлонение на Йоан стана ясно още, че съучениците му, преподавателите в частното училище, където е учил във времето, в което е извършено убийството и дори директорът са мълчали, въпреки подозренията си. Нямало обяснение защо никой от преподавателите не е сигнализирал органите на реда.

Ученици са заявили директно, че ги е било страх да се обадят в полицията, въпреки че още в деня на убийството на Георги са видели Йоан да отива в училището следобед и да си мие кръв от рана на дясната вежда. В училището, в което е учил Йоан, който към момента на престъплението, в което е заподозрян, е бил на 17 години, не е имало практика да се пишат неизвинени отсъствия от клас и да се искат извинителни бележки, констатира днес с учудване съдийката. Въпреки това, преподавателка твърди, че директорът на частното езиково училище е влязъл веднъж в неин час и поискал бележка от Йоан конкретно за 2 юни 2015 г.. 

Йоан Матев запази мълчание преди и по време на съдебното заседание за мярката му за неотклонение.

И още една подробност - след убийството Йоан и брат му отишли да хапнат сандвичи... На Римската стена в София.

Разказът на Марсел също напълно се връзва с другите факти. Двмата редовно ходели да играят тенис на кортовете край Националния стадион "В. Левски". Това обикновено ставало между 10 и 12 ч. В същия ден обаче Йоан изненадващо казал, че няма да тренира, а "ще отиде да се мотае". Така и не се включил в тениса.

В показанията си свидетелят заявява още, че накрая на тренировката, около 12 ч, обвиняемият му е позвънил по телефона и му е съобщил, че се намира в района на близко посолство. Без да посочва причината.

След телефонния разговор Марсел влязъл в съблекалнята, за да се изкъпе. Тогава там дошъл Йоан, извикал го настрана – защото в близост имало и техен приятел, и му споделил, че е станала грешка... Че е искал да вземе парите на едно момче и случайно, без да иска, го е намушкал с нож.

Също така Йоан доверил на брат си, че е изхвърлил ножа в шахта в близост до мястото на инциднта. Горнището си изхвърлил в кофа до посолството.

След това двамата братя и приятелят им отишли на Римската стена да ядат сандвичи. Върнали се по абсолютно същия маршрут, при което вече "забелязали, че близо до оградата на конната база имало полиция и много хора, но не се спрели – продължили пътя си. Малко след това се разделили."

"Показанията на свидетеля относно споделеното – къде е ходил първоначално, след това и по време на деянието съвпадат с много от заключенията на техническата експертиза, която проследява движението", каза съдията.

Освен това други свидетели са разпознали открития нож като собственост на Йоан - той си го е купил предната 2014 г.

Шокиращото мълчание 20 месеца!

В цялата ситуация достойно са се държали само две момичета. При Лора Ташевска, приятелката, с която Георги е говорил в последните си мигове, дошло момиче, представило се като Стефания Вълчанова. Тя казала на Лора, че е съученичка на обвиняемия. Както и че го е разпознала като лицето, което е заснето на охранителните камери. Лора е съобщила на разследващите.

Йоан ще бъде съден като непълнолетен, защото е бил на 17 г. по времето, когато е извършено престъплението. Тоест най-голямото наказание, което го заплашва, е от 2 до 8 години затвор.