Музиката от репертоара на "Мюзикаутор" тръгва отново по БНР от 1-и март. Двете спорещи страни за размена на плащанията за авторски права са се разбрали и ще сключат 3-годишен договор.

"Това, което ни се предлагаше в началото, беше пет годишен договор. Сега сключваме 3-годишен. Стъпките, с които се увеличават плащанията, са по-малки. Благодарение на това достигнахме до едни приемливи нива за радиото. Даваме увеличение на средствата към "Музикаутор", дано се усети от изпълнителите, от българските текстописци и композитори", каза в ефира на БНР директорът на националната медия Александър Велев.

Ясен Козев, председател на Управителния съвет на "Музикаутор", заяви, че новият договор с радиото не се различава съществено от сключваните досега.

"Добрите новини вече са налице. Едната страна взе предвид ситуацията на другата, в случая "Музикаутор" - на БНР. Във времето се стигна и до обратното, защото общата идея е третирането на всички играчи на пазара по т.нар. "равнопоставен начин", има и законова разбиране на думата, и обществено разбиране на думата. Постигната е равнопоставеност, разположена в едно тригодишно споразумение с БНР, така че да има баланс и да няма недоволни", посочи той.

Нито от думите на Велев, нито от тези на Козев обаче стана ясно колко ще плаща националното радио за музиката, която излъчва. 

От 1 януари досега в ефира на БНР звучи предимно класика и джаз, тъй като повечето от тези произведения са с изтекли авторски права. Имаше  български изпълнители, които предоставиха право на медията да върти музиката им безвъзмездно. На тях Велев благодари и днес. До ситуацията се стигна, след като от БНР отказа да подпише тройно повишение на тарифите за авторски права, поискани от "Мюзикаутор". 

Заради спора БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията, Софийския градски съд и Европейската комисия за действията на "Музикаутор". Какви ще са последващите действия предвид променената ситуация, предстои да стане ясно.