Белият дом отказа да допусне някои от най-реномираните американски и световни медии до брифинг с говорителя на администрацията Шон Спейсър. Голяма част от изданията са известни с неодобрението си към новия американски президент.

Дискриминирането на медиите стана факт в петък, след като планираната днес мащабна пресконференция с говорителя на Белия дом беше превърната в последния момент в частна среща в кабинета му с някои от фаворизираните от Тръмп медийни представители. Сред тези, на които беше отказан достъп до срещата, фигурират някои от поименно критикуваните от президента Тръмп и обявени за "врагове на американския народ" медии - "Си Ен Ен", "Би Би Си", "Ню Йорк Таймс", "Ел Ей Таймс", "Ню Йорк Дейли Таймс" , "Хил", "Дейли Мейл", "БъзФийд" и още много други по сведения на "Политико" - техните журналисти също са били изхвърлени от срещата. На АФП също не е било позволено да присъстват.  

От друга страна обаче, достъп до брифинга са получили някои от средствата за масова информация с подчертано дясна ориентация като "Фокс Нюз", "Брайтбарт", "Блумбърг", "Ей Би Си", "Си Би Ес", "Уан Америка Нюз Нетуърк" и "Вашингтон Таймс". "Асошиейтед прес" и "Тайм" също са били поканени, но по данни на "Индипендънт" те са отказали да присъстват в знак на протест срещу решението на Доналд Тръмп и неговата администрация.

„По време на дългия ни опит в отразяването на множество администрации от различни партии никога не се е случвало подобно нещо“, каза главният редактор на "Ню Йорк Таймс" Дийн Бакет в официално изявление, цитирано от БГНЕС. 

АФП съобщава, че по време на срещата Спейсър е защитил решението, като е заявил, че Белия дом в момента предлага невиждано досега "изобилие на достъп". Си Ен Ен нарече решението "неприемлива стъпка".