Германската служба за разузнаване БНД е шпионирала журналисти от цял свят. Сред целите са били Би Би Си, Ройтерс и “Ню Йорк таймс”, съобщава в днешния си брой сп. “Шпигел”.

Как се стига до разкритието?

Преди три години стана известно, че американската Агенция за национална сигурност (National Security Agency), е подслушвала мобилния телефон на германската канцлерка Ангела Меркел. Сред разузнавателните цели са били също държавни институции, депутати и бизнесмени. Това стана след разкрития на Уикилийкс.

Тогава Ангела Меркел заяви:

“Шпиониране между приятели е недопустимо!”

Сформирана беше специална парламентарна комисия към Бундестага с цел разследване на скандала. Последната разпитана в качеството й на свидетелка беше самата канцлерка Меркел, която се яви пред комисията миналата седмица. Заключителният доклад се очаква през лятото на т. г.

В хода на разследвването експерти на парламентарната комисия обаче установяват нерегламентирана разузнавателна дейност и от страна на германското разузнаване БНД.

Според документи, до които се е добрал “Шпигел”, от 1999 г. германската тайна служба е следяла с цел шпионаж най-малко 50 телефона, факсове и акаунти в интернет на журналисти и редакции в цял свят.

Кои са целите

Сред селекторите, както се наричат целите за шпиониране, са били десетки телефонни и електронни връзки на Би Би Си в Афганистан, но и в самата централа в Лондон. Наред с това под наблюдение са били редакции на международната програма BBC World Service.

В списъка на селекторите са били също кореспонденти на в. “Ню Йорк таймс” в Афганистан. Подслушвани са били мобилни и сателитни телефони на журналисти от Ройтерс в Афганистан, Пакистан и Нигерия.

В Германия свободата на медиите е гарантирана по конституция. Наред с това журналистите се ползват от особена закрила срещу посегателства на държавата. Те спадат към групата на хората с право на професионална тайна. Такива са лекарите и адвокатите. Така например журналистите се ползват от правото дори пред съд да не издават източниците си на информация.

Реакции

След публикацията на “Шпигел” не закъсня и реакцията на международната организация “Репортери без граница”. Следенето на журналисти от БНД се определя като “ ужасно посегателство срещу свободата на медиите” и “ново измерение на погазване на конституцията” в една правова държава. Неправителствената организация се опасява, че тази практика продължава въпреки новите мерки, приети неотдавна с цел ограничаване на дейността на БНД.

"Предполагаме, че наблюдението вече не е активно, но не сме сигурни", обяви Мартин Кнобе, журналист от "Шпигел". "Документите, до които е получило достъп сп. "Шпигел" покриват само част от подслушванията на БНД, така че списъкът с медии вероятно е непълен", уточни той.

"Разочаровани сме да научим за тези обвинения", заяви пред АФП говорителка на Би Би Си. 

"Нашите журналисти би трябвало да са в състояние да действат свободно и сигурно, при пълна защита на източниците си. Призоваваме всички правителства да зачитат работата на свободните медии", добави тя.

Федералното разузнавателно управление е отказало да коментира информацията на сп. "Шпигел". БНД вече е обвинявано в подслушване на служители във френското външно министерство, френското президентство и Европейската комисия по молба на американската Агенция за национална сигурност. В края на 2015 г. "Шпигел" обвини БНД, че е подслушвало и вътрешните министерства на САЩ, Полша, Австрия, Дания и Хърватия.

В изявление, изпратено до Асошиейтед прес, БНД заявява, че обсъжда оперативните аспекти на работата си само с германското правителство и членове на парламентарната комисия за надзор на разузнаването.