Лекарите от „Фахарцт Клиник Хамбург“ дариха скъпа апаратура и оборудване за изграждането на медицински център за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово. Зад проекта стои българският хирург и филантроп д-р Христо Алексиев, който от 10 години огранизира благотворителни акции за отец Иван в Германия.

Дарението включва няколко апарата за диагностика и операции – ортопедични и на коремната кухина. Предвидени са и инструменти, материали, дюшеци за болнични легла, компютри, съдомиялна, колички, консумативи и всичко необходимо, за да се правят операции в Якимово. „С техниката и съоръженията могат да се извършват операции за задоволяване на основни здравни потребности в областта на общата хирургия и ортопедията: на хернии, разширени вени на долните крайници, проктологични. Може да се правят и най-честите операции от хирургията на ръката и стъпалото“, обясни пред „Клуб Z“ д-р Алексиев.

Отец Иван няколко пъти гостува на д-р Алексиев (вдясно) в Хамбург. На снимката отецът се радва, че поредният тир с дарения за приюта му потегля от Хамбург.

Два от апаратите са за даване на пълна упойка, има и ултразвуков апарат за диагностика. С четвъртия апарат, който е сложно съоръжение, ще се правят минимално инвазивни операции. Осигурени са и инструменти за хирургичната част.

„Апаратурата не е нова, но е в отлично състояние. Просто в Германия апаратите се сменят много често с такива от най-нов клас и последна дума на техниката, а тези от по-ниския клас се продават като употребявани. Има широк пазар за употребявана медицинска апаратура, най-вече в Германия и Съединените щати, изнася се в цял свят. За нова апаратура за Якимово засега не са налични необходимите средства, но тази, която осигурихме, е от достатъчно висок клас и ще ни върши чудесна работа“, каза още хирургът.

От 19 години специалистът работи в Хамбург. Той оперира и е съдружник и член на управителния съвет на „Фахарцт Клиник Хамбург“, която е на територията на университетските болници в града. Притежава и собствен здравен център с поликлиника и хирургична част. Проектът за болница в Якимово е резултат от 10-годишното му приятелство с отец Иван, за чийто приют българинът непрекъснато организира благотворителни акции в Германия.

От години хирургът филантроп д-р Христо Алексиев от Хамбург приема делото на отец Иван като своя лична кауза.

Двамата се запознават след една зловеща катастрофа, при която съпругата на д-р Алексиев Роза оживява по чудо, а той решава да върне доброто, което му е дадено свише. От брат си научава за социалния проект на отец Иван и взема самолета за България. В Нови хан среща германския журналист Клаус-Петер Лийкфелд, който прави репортаж. Двамата обединяват усилията си в помощ на отеца. Събират кръг от съмишленици от Мюнхен, Берлин и Хамбург – българи и германци. През 2015 г. основават дружеството „Ars & Humanitas e. V. Hamburg” („Арс унд Хуманитас“), което организира културни благотворителни мероприятия - изложби, концерти, филми в помощ на приюта.

Междувременно д-р Алексиев научава от отец Иван, че е събрал дарения и е купил къщи в монтанското село Якимово, където настанява 200 питомци от приюта си, като им осигурява поминък и прехрана. През лятото на 2015 г. д-р Алексиев организира и частично финансира пребиваването на група германски журналисти в Нови хан и Якимово, които заснемат филм и правят репортаж за медиите в Германия. Филмът, чиято премиера е в Хамбург, и репортажът трогват силно германците и дружеството събира още дарения за Якимово.

Проектът на д-р Алексиев за здравен център за приюта е от няколко години. Първо той решава да го реализира в Нови хан и в него да се лекуват не само хората на отец Иван, но и местните жители. Не получават разрешение. През 2015 г. д-р Алексиев води в Якимово заедно с журналистите и своя приятел, бизнесмена Волфганг Брийст, за да разберат от какво имат нужда хората там. Става ясно, че най-големият им проблем е липсата на медицинска помощ и решават там да направят здравния център.

Отец Иван на гости на отец Кръстин (вдясно) в българския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хамбург, 2015 г.

„Проектът на отец Иван в Якимово е изключителен! – въодушевява се лекарят. - В най-бедния район на Европейския съюз, в едно запустяващо село изведнъж отиват 200 млади хора – това е като топъл дъжд! Те живеят в прилични къщи, които сами си стягат, отглеждат си зеленчуци и животни за прехрана, но трудно си намират работа и не са здравно осигурени. Идеята е здравният център да обслужва и региона, защото местните жители също страдат от недостиг на лекари.“

Доктор Алексиев и съмишлениците му от Германия планират здравният център да прерасне в болница. На първия етап, най-късно до септември, ще се организира поликлиника с 4 кабинета – по обща медицина, гинекология, очни болести и стоматология. „Надяваме се местният общопрактикуващ лекар в Якимово да се ангажира с нас. Има и двама специалисти от Лом – гинеколог и очен лекар, които заявиха готовност да участват в проекта“, обясни д-р Алексиев.

Отец Иван вече е отделил една от сградите в Якимово, собственост на приюта, за здравния център, а д-р Алексиев и съмишлениците му от Хамбург са изпратили средства за ремонт. За стоматологичния кабинет вече има осигурено пълно оборудване, дарено от стоматолог от Франкфурт на Майн. То от години стои на склад, защото навремето отец Иван не получава разрешение за здравен център в Нови хан.

Д-р Алексиев (вдясно) и съпругата му на прожекцията на германския филм за отец Иван в българското църковно настоятелство в Хамбург, 2015 г.

На втория етап, в рамките на година - година и половина ще се оборудва дневна клиника с операционна зала. „Дарената сега апаратура ще ни трябва за тогава, но е добре, че вече сме я осигурили, за да планираме по-смело. Когато хирургичната зала е готова, смятам на първо време да доведа екип от хирурзи от моята собствена клиника в Хамбург. Ще правим операции, които не е имало възможност да бъдат провеждани другаде. Междувременно ще търсим други варианти как да идват български хирурзи“, казва хирургът.

Следващият етап е осигуряването на рентген. На четвъртата фаза ще се разшири хирургичното отделение с повече легла и ще прерасне в болница за активно лечение.

С дарената апаратура в запустяващото Якимово, където рядко стъпва лекарски крак, ще се правят операции. Снимки Личен архив

Това не е първото дарение от „Фахарцт клиник Хамбург“, където д-р Алексиев оперира и е съдружник и член на управителния съвет. „От години разказвам на колегите си за социалния проект на отец Иван, гледаха и филма за него и са във възторг. Включвали са се много пъти с лични дарения. Моят проблем сега беше да ги убедя да пренасочат тази апаратура към Якимово, а не към някой друг от социалните ни проекти. Бях достатъчно красноречив и ги навих“, смее се докторът.

Той и колегите му от „Фахарцт Клиник Хамбург“ преди 10 години създават благотворителното дружество „Михаелис Ферайн“, което подпомага медицински проекти. Финансира 2 болници в Индия и Еритрея и изработката на супер модерни протези в Любек. Осигурява и стипендии за квалификация на медицински работници. За всяка отделна стипендия се подават молби и се решава индивидуално от управителния съвет кой да я получи и на каква стойност да бъде подкрепата. „Щастлив съм, че успях да убедя колегите ми да включим и проекта Якимово в плановете ни. Апаратурата няма да е последното дарение, ще има още много помощи. Гордея се, че имам такива прекрасни колеги, не само отлични професионалисти, но и хора с благородни и добри сърца“, радва се българинът.

Със социалния проект на отец Иван д-р Алексиев е ангажирал и българската православна общност в Хамбург. Голяма подкрепа получава и от църковното настоятелство и лично от отец Кръстин от българския православен храм в града „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Отец Кръстин е много деен и ерудиран млад мъж, а много от членовете на настоятелството са млади хора на по 30-35 години, сърцати, дейни и отговорни. Направиха българско училище в Хамбург, сега планират хоспис. Гледат си съвестно работата и са пълни с идеи. Драго ми е да общувам с тях. Сега взеха присърце проблемите на отец Иван и много помагат. Щом им се обадя, веднага идват, организират камиони. Последно дойдоха да товарят дарената апаратура. Те пък действат по друга линия. Осигурили са дарения от „Икеа Хамбург“ – нови маси и столове. Събрали са и употребявани кухни, печки, хладилници, перални, миялни, които ще транспортират в Якимово. Просто не знам ако не бяха те, как щях да се справя. Когато толкова много приятели са ангажирани с каузата ти, това вдъхновява“, споделя с възторг д-р Алексиев.

„За мен лично делото на отец Иван е най-стойностният български социален проект. Затова на празненството по случай 3 март в Хамбург, на което ще присъстват и много политици, ще направя презентация на делото на отец Иван. Ще поискам помощ и от проф. Герд-Инанд Имайер, почетен консул на България в Хамбург. С него имам добри лични отношения от години и той лично се е ангажирал в много от благотворителните акции за отец Иван. С проф. Имайер дискутираме какви възможности има евентуално проектът за болницата в Якимово да бъде подкрепен със средства по европрограми“, казва д-р Алексиев.

Междувременно създаденото от него и съмишлениците му благотворително дружество „Арс унд Хуманитас“ продължава дейността си в подкрепа на приюта на отец Иван. Предстои да бъдат организирани 3 концерта през юни, септември и декември. В Огледалната зала на Етническия музей в Хамбург ще прозвучат сонати на Бетовен с участието на български изпълнители, а средствата отново ще отидат за здравния център в Якимово.

Междувременно стана ясно, че в нощта на 23 срещу 24 февруари двама роми на по 17 и 18 години са подпалили две къщи от приюта на отец Иван в Якимово, оплака се той пред „24 часа“. На едното място изгорял сайвантът за дърва, а на другото – лятната къща и хамбарът.

Подпалвачите спокойно се разхождали из селото и се хвалели. Местният полицай ги знаел от коя фамилия са, но не смеел да се опълчи на безчинствата им. Злосторниците не подбирали време за обирите си. Наскоро отмъкнали лаптоп и 300 лв. от къща, на друго място не се посвенили да вземат две тенекии с биволско сирене, което отецът собственоръчно си приготвил. Преди това посегнали на къщата, където месят насъщния за хората от приюта, като отмъкнали машина за месене на хляб и чували с брашно.