Руският опозиционер Илдар Дадин излезе днес на свобода, след като чака цели 4 дни документа за освобождаването си.

"Току-що Илдар излезе от колонията", съобщи специално за Клуб Z щастливата му съпруга Анастасия.

Преди година и един ден - на 25 февруари 2016 г., двамата сключиха брак в московския следствен изолатор.

 

 

Илдар Дадин (34 г.) бе първият и засега единствен човек,  осъден в Русия за "многократно нарушаване на правилата за организиране на протести". Това престъпление, въведено в Наказателния кодекс през лятото на 2014 г., се наказва първия път с глоба, а втория - с до 5 години лишаване от свобода.

Дадин получи тригодишна присъда. През март 2016 г. тя бе намалена на 2 години и половина.

Опозиционерът бе пратен в трудова колония в автономната република Карелия. Миналата есен адвокатът му огласи негово писмо, според което той и други осъдени са били подлагани на постоянни побоища, изтезания, унижения, обиди и са държани в непоносими условия.

В писмото бе цитирана заплаха към Дадин, отправена от началника на вътрешната служба на колонията майор Сергей Косиев:

"Ако опиташ да се оплачеш, ще те убият и ще те заровят зад оградата."

Случаят стигна до Европарламента, който призова Дадин да бъде освободен.

В края на 2016 г. Следственият комитет на Руската федерация (СКРФ) обяви, че няма доказателства за мъчения срещу затворника. Въпреки това той бе преместен в колония в Алтайския край. В средата на този месец Конституционният съд постанови съдебното решение да бъде преразгледано.

А на 22 февруари Върховният съд на Русия отмени присъдата срещу Илдар Дадин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съпругата на Дадин веднага замина за град Рубцовск в Алтай, където той излежаваше присъдата си. Оказа се обаче, че в колонията не е пристигнал подпечатан документ за освобождаването на опозиционера. Близки и симпатизанти на Дадин заподозряха умишлени действия.

Абсурдни оправдания

Съпругата на Дадин го чакаше на зверския студ в град Рубцовск.

Стана ясно, че Дадин е чул отмяната на присъдата си по видеовръзка в стая в колонията. Той поискал да бъде сам в този тържествен момент и помолил намиращите се заедно с него вътре служители на трудово-поправителната институция да излязат навън. Те се подчинили, но след това заявили, че не са чули решението и по тази причина нямат правото да го изпълнят, преди да са го видели на хартия.

После пък властите съобщиха, че решението трябва да бъде предадено по специален канал. Точно в този момент обаче служителят, боравещ с този канал в Рубцовск, си бил отишъл. И точно в този момент връзка с Москва не можело да се осъществи. Когато тя все пак била осъществена, и московският служител на специалния канал си бил отишъл.

Днес обаче пред колонията пристигна черен автомобил със затъмнени стъкла. Веднага се заговори, че това е кола а специалния канал, която е докарала необходимите за освобождаването документи. И около 11 часа българско време Илдар Дадин бе пуснат да излезе.

"Съдиите, които прекършват живота на хората, няма да е зле да бъдат пратени на такива места, за да разберат на какво обричат хората", каза той в първите си минути на свобода.