Психологическата драма „Тя“ на Пол Верховен триумфира на наградите „Сезар“, френския еквивалент на Оскар. Заглавието получи статуетките за най-добър филм и за главна женска роля – на Изабел Юпер. Победата дойде, въпреки че „Тя“ не достигна до номинация за чуждоезичен филм на оскарите.

Юпер обаче ще се бори при актрисите – тя е в компанията на Рут Нега (Loving), Натали Портман („Джаки“), Ема Стоун (La La Land) и Мерил Стрийп („Флорънс“). Френската актриса междувременно спечели и отличие на наградите „Индипендънт спирит“.

На сезарите имаше и два филма с по три награди. „Това е само краят на света“ на Ксавие Долан взе статуетки за мъжка роля (Гаспар Юлиел), режисура и монтаж (и двете за Долан).

Ксавие Долан

Наградата за дебют бе присъдена на „Божествените“ на Худа Бенямина. Дебора Лукумена получи статуетката за поддържаща женска роля, а Оулая Омара – за дамски пробив.

Сред останалите победители бяха „Животът ми като Тиквичко“, също с номинация за Оскар – във Франция той получи награди за най-добър пълнометражен анимационен филм и адаптиран сценарий.

За цялостен принос бе почетен Джордж Клуни. Той бе представен на церемонията от Жан Дюжарден, който хумористично помогна „да преведе“ речта на американския актьор – като внесе в нея укори към Доналд Тръмп.

„В хода на кариерата ми, съм имам голямото щастие да работя с изключителни творци, които ме защитаваха, вдъхновяваха и ме учиха каква чест е да се създава кино“, каза например Клуни. А Дюжарден преведе:

„Доналд Тръмп е заплаха за света и ще направя всичко да се противопоставя на страха и омразата, които той установява“.

Жан Дюжарден с Джордж Клуни. 

"Площад Славейков"