Политическата сатира доминира тридневния карнавал във фламандския град Аалст, който започна днес. За разлика от него другите карнавали от този сезон, например в Бенш и Малмеди, са фолклорни. Герои на карикатурите от стиропор са световни и местни знаменитости и лидери. Дипломацията на германската канцлерка Ангела Меркел с турския президент Режеп Ердоган явно не се радва на особена признателност.
От 2010 г. карнавалът е в списъка на световното духовно наследство на ЮНЕСКО. За местните хора е чест и радост да поддържат тази традиция.
Населението на 84-хилядния индустриален град се удвоява в дните на карнавала. Бирата се лее щедро. Магазините и учрежденията са затворени. Работят само кръчмите. Всички са пияни, ако не от алкохол, поне от радост. Така от средните векове до днес хората празнуват края на зимата и възраждането на живота през пролетта. 
Аалст е побратимен с Габрово. Както българските си побратими и фламандците обичат да се забавляват, шегуват и присмиват... 
... например на държавния секретар по миграцията Тео Франкен,
или на местната противопожарна служба...
на Путин и Тръмп...
... и на местния политически елит.
Няма табута. Шаржове на големите покойници на 2016-а: Принс, Джордж Майкъл, Дейвид Бауи. Друга платформа е карикатура на "Мис Фландрия 2025 г". Всички "участнички" са с фереджета, но с прозрачно бельо, с голи бедра и са мъже. Танцуват в ритъма на диско музика. Тя спира, сменя я вик на мюезин. "Претендентките" за титлата се просват по очи за молитва. Такива "карикатури" носят риск за сигурността, защото се подиграват с исляма и са вероятна цел на терористи. Но дори след атентатите в Брюксел преди година местната управа не ги забранява. Свободата на изразяването ѝ е по-скъпа. Градът обаче е обсаден от полиция, над него кръжи хеликоптер, а улиците към центъра, където минава шествието, са преградени с бетонни блокове. За да не тръгне някой към тълпата с камион както в Ница и в Берлин миналата година.
Участниците сами шият костюмите, строят платформите си, наемат специални скулптори за фигурите. Подготовката трае цяла година. Изцяло на доброволни начала е и участниците се финансират сами, например с благотворителни обеди и вечери. Представянето може да им струва над 10 000 евро, първата награда е малко над това. 
Традицията мъже да се обличат като жени според историците идва от средновековието. Тогава мъжете от простолюдието нямали пари да си поръчат карнавален костюм и затова вземали одеждите на жените си. 

 

Раф, принцът на тазгодишния карнавал е син на полски имигранти. За три дни той е  символичен господар на града. За да заслужи номинацията, минава през публично одобрение.