Британската премиерка Тереза Мей се готви да отнеме правата на гражданите ЕС, които те имат в рамките на свободата на придвижване, когато задейства Член 50 за излизане от Съюза, пише в. "Индипендънт".

В противен случай "половин България и Румъния" могат да дойдат в Обединеното кралство преди "Брекзит", заявява правителствен източник пред изданието.

Според в. "Дейли телеграф" се очаква Мей да обяви около 15 март, че гражданите на ЕС, пристигащи на Острова, няма да имат правото на постоянно пребиваване.

Според нейния план обаче гражданите на страни от Съюза, които вече са във Великобритания и наброяват около 3,6 милиона души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права при условие, че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС. Не е ясно дали планът на Лондон е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, отбелязва "Индипендънт".

"Получихме сведения, че Европейската комисия може да се опита да ни принуди да защитаваме правата на всеки, който дойде до момента на нашето излизане от ЕС. Може да стане така, че половин Румъния и България да дойдат тук, ако чакаме толкова дълго". казва правителственият източник пред "Дейли телеграф".

Около 1,2 милиона британски граждани живеят в други страни от Съюза. Те биха могли да получат гражданство на ЕС индивидуално, допълва "Индипендънт".

Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия, след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с "бюрократична стена", когато са се опитали да си гарантират законно право да останат на Острова.

Има спад на чужденците, желаещи да работят в Обединеното кралство. Броят на работниците от България и Румъния обаче продължава да расте. 305 000 са пристигналите миналата година, което е увеличение с 90 000. Само през последното тримесечие са дошли 26 000.