Разследванията около пловдивския "Зоокът" продъложиха днес с обвинение и за Димитър Колев - кмет на район „Западен“ при община Пловдив. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с Иван Тотев (кмет) като извършител и Димитър Кацарски (зам.-кмет на община Пловдив) като помагач, поясняват от прокуратурата.

От обвинението става ясно, че Колев, който не е бил никаква страна по строежа на зоокъта, е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор - така умишлено улеснил кмета на общината в извършването на престъпление по служба.

През Колев са минавали въпросните договори, без Район „Западен“ да е страна по договор за строителство между възложителя - Община Пловдив и изпълнителя - „Запрянови 03“ ООД с предмет строително – монтажни работи.

От прокуратурата напомнят, че регионалният кмет е подписвал и без Район „Западен“ да има качеството изобщо на участник в процеса на строителството.

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж... За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.

Колев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

От прокуратурата припомниха, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

На 13 февруари 2017 г., в качеството на обвиняем бе привлечен и Димитър Кацарски – заместник кмет на Община Пловдив за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“ – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Случаят стана интересен и с това, че с постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. бе разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото. С думи прости - Цацаров възложи на софийското Специализирано звено „Антикорупция“ да поеме ръководството и надзора върху досъдебното производство.