Ако си мечтаете за дните на простите и издръжливи мобилни телефони, финландският старт-ъп HMD Global мисли специално за вас - вчера представи нова версия на легендарния Nokia 3310.

Това стана малко преди началото на технологичното шоу Mobile World Congress в Барселона вчера. 

"Възкресеният" телефон до оригинала. Разбира се, има версия и в класическото сиво-синьо.

Новият 3310 е "фейчър телефон", не смартфон, защото има ограничен достъп до интернет през 2.5G. Камерата му е ограничена до скромните 2 мегапиксела, а софтуерът е под управлението на системата S30+, която все пак подкарва браузър и няколко месинджър програми като Skype. Екранът е цветен, за разлика от този на оригинала.

Но ако се притеснявате за батерията, не се грижете - тя е не по-малко издръжлива от тази на вече 17-годишната оригинална Nokia 3310. Новото устройство може да изкара месец на стенд-бай, 22 часа в разговори и 51 часа слушане на музика. Телефонът може да бъде евтин mp3 плейър със опцията за MicroSD карта.

Устройството е леко - 79,6 грама и има 2,4-инчов дисплей. Цената му е напълно достъпна - 49 евро. 

"Змията" също се завръща, малко по-шарена и комплексна.

И, разбира се, на него е качена модерна версия на класическата игра Snake (Змията). В съвременния свят устройството може да е идеален резервен телефон - за почивки и по-бурни ваканции. Новият телефон при всички положения е в пъти по-издръжлив от повечето съвременни смартфони.