"Санирането е държавна „пирамида“ – всяко семейство е платило по 1000 лева за саниране на 2000 от 700 000 панелни жилища в България"

Това е заявил бившият депутат, а сега кандидат за депутат от "Реформаторски блок - Глас Народен" Димитър Танев, цитиран от пресцентъра на коалицията. Той е представител на ДБГ.

"От Благоевград бившият премиер Бойко Борисов коментира, че ако не било одобрявано безплатното саниране, то можело на 26 март да се спре. Отново закани и ултиматуми като на президентските избори?  Политически коректно е ГЕРБ, които започнаха санирането, да инициират национален референдум дали то да продължи", смята Танев.

По думите на кандидата икономически е по-прагматично да се спести 1 милиард лева годишно, новият парламент да намали ДДС на 18% и този милиард да остане при хората и бизнеса. Танев изчислява, че щом до момента са санирани едва 2000 блока от общо 700 000 панелни жилища, за да бъдат санирани всички ще са нужни 30 години с този темп на работа.

Кандидат-депутатът от Реформаторския блок твърди, че винаги е бил критичен към програмата - гордост на ГЕРБ и целия й замисъл на изпълнение. Според него не е вярно, че санирането е безплатно и "разделя хората на такива, на които уж държавата (а всъщност всички останали) са им платили ремонтите, и другите, които ще трябва да почакат 30 години".

Излишни са заплахите за спиране на санирането, защото всеки от тези хора, неживеещи в санирани блокове, не желаят с техните 1000 лв. да се санира чужд апартамент и държавата да им взима данъци, за да ги дава на корумпирани кметове да облагодетелстват приближени строителни фирми", казва още Танев.

Реформаторът твърди, че е предлагал промени в програмата - да се започне обновяване на студентските общежития, където в една стая живеят по няколко студенти, вместо държавата санира частни имоти, а сред тях и необитавани.