Споразуменията за свободна търговия, които ЕС сключва, не вредят на неговото селско стопанство и хранителна промишленост, съобщи днес Европейската комисия. Те са засилили износа на европейски храни и заетостта в отрасъла, сочи независим анализ на търговските споразумения на ЕС с Мексико, Южна Корея и Швейцария.

"Само тези три споразумения са увеличили износа на селскостопански хранителни продукти от ЕС с над 1 млрд. евро и са повишили добавената стойност в отрасъла с 600 млн. евро", каза еврокомисарят по земеделието Фил Хоган. "Нарастването на износа е осигурило хиляди работни места в ЕС, повечето от които в областта на селскостопанските хранителни продукти, включително в първичното селскостопанско производство. Данните ясно показват, че амбициозните и балансирани търговски споразумения са в полза на европейското селско стопанство и хранително-вкусова промишленост".

Трите споразумения са допринесли за рекорден износ на селскостопански хранителни продукти от ЕС през 2016 г. на обща стойност 130,7 млрд. евро — с 1,7 млрд. евро повече спрямо 2015 г.

Те са допринесли за увеличаване на търговията и в двете посоки, което дава на потребителите и предприятията по-добър достъп до селскостопански хранителни продукти. 

Увеличеният внос оказва слабо въздействие върху вътрешното производство в ЕС, подчертава Комисията. Той или замества внос от други трети държави, или отразява увеличено потребление в ЕС.

Европейският износ на земеделски продукти за Мексико е нараснал със 105 млн. евро или с 11 на сто до 984 млн. евро през 2013 година, т.е. три години след като двете страни са отстранили всички препятствия пред търговията, показва анализът извършен от от независимата консултантска фирма „Copenhagen Economics“ по поръчка на Комисията. В същото време мексиканският внос в ЕС - предимно на селскостопарски суровини - се е увеличил с 315 млн. евро. Споразумението с Мексико ЕС е сключил през 2000 г. 

За Южна Корея ЕС изнесъл допълнително селскостопански продукти - предимно суровини - за 439 млн. евро през 2015 г., последната, за която има данни. Така европейският земеделски износ за тази страна се е увеличил с 15 на сто след сключването на споразумението до 2,9 милиарда евро. Южнокорейският селскостопански внос в ЕС се е увеличил със 116 млн. евро, предимно обработени храни и напитки. Споразумението е влязло в сила през 2011 г.

За Швейцария увеличението е с 9 на сто или 532 млн. евро до 6,2 мрд. евро през 2010 г. т.е. три години след като двете секторни споразумения в областта на земеделието и на обработените храни са започнали да се прилагат в пълна степен съответно през 2002 и 2005 г. В същото време вносът на швейцарски земеделски продукти и храни в ЕС се е увеличил с 1,17 млрд. евро - предимно преработени хранителни продукти  

Увеличеният износ е създал близо 20 000 работни места в земеделието и хранителната промишленост на ЕС, като 13 700 от тях са в първичното селскостопанско производство, сочи анализът. Добавената стойност на трите споразумения за други сектори като търговия и транспорт е била 400 млн. евро и 7 700 допълнителни работни места.