"Европа на две скорости" е модел на Европейския съюз, "който може да функционира много добре", смята Европейската комисия. Във вторник Колегиумът на комисарите ще заседава извънредно в подготовката на Бяла книга за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания, съобщи днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

Преди това тя публикува видеоизявление на първия си зам. председател Франс Тимерманс, в което той казва: "Вече има Европа на няколко скорости".

"Не сме всички в същата ситуация в икономическия и валутен съюз. Същото е в областта на правосъдието, където има по-тясно сътрудничество между определени държави членки", казва Тимерманс.

"Това е природата на европейската интеграция - всички вървят в една и съща посока, но не с една и съща скорост", добавя той. "Следователно определени държави членки ще вървят малко по-бързо, а другите ще ги следват. Ето един модел на ЕС,  който може да функционира много добре".

Тимерманс е поредният европейски лидер, който се изказва открито в тази посока. Преди него в същото направи два пъти този месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Съвместно изявление в този дух приеха министър-председателите на Белгия, Холандия и Люксембург.

Бъдещата архитектура на ЕС ще бъде на масата на две срещи на върха на ЕС през следващия месец - на 8 и 9 март в Брюксел и на 25 март в Рим, където 28-те ще отбележат 60-годишнината на проекта си.

Френският президент Франсоа Оланд покани германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания Паоло Джентилони и Мариано Рахой на среща във Версай на 6 март за подготвителен разговор по темата. 

Коментирайки намеренията им, полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски каза, че планира подобни сепаративни разговори с централно- и източноевропейските държави членки през март в два възможни формата: Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) или Букурещката девятка (вишеградци плюс България, Румъния и трите балтийски републики).

Вашчиковски каза пред полското радио, че Меркел го е информирала за новия формат на разговори по групи преди срещата в Рим, която се очаква да приеме декларация за бъдещето на ЕС.

"Някои политици като например френските и германските от няколко месеца открито признават, че е направена грешка при разширяването на ЕС, защото ако е било решено да ни приемат, е трябвало да има условия: "Добре дошли в ЕС, но това е ЕС. Точка", каза Вашчиковски.

На 16 февруари Европейският парламент прие три незаконодателни доклада за бъдещето на ЕС, които също аргументират разделянето на ЕС на различни кръгове според дълбочината на интеграцията между държавите. Първият от тях, на лидера на група на либералите Ги Верхофстадт, призовава за свикване на Конвент за промяна на Лисабонския договор с оглед на създаването  на Еврозона с общ бюджет, финансов министър, кодекс за икономическо и социално сближаване, по-тесен политически съюз с единна система за миграция, убежище, външна политика и отбрана и ресорен министър. Вторият доклад на председателя на Комисията по външни работи на парламента Елмар Брок (Европейска народна партия, Германия) и Мерчедес Бресо (Социалисти и демократи, Италия) посочва как по-дълбоко интегрирано ядро на ЕС може да се постигне в рамките на Лисабонския договор. Третият доклад на германския християндемократ Раймер Бьоге и френската социалистка Перванш Берес очертава компонентите на по-дълбоко интегрирана Еврозона, сходни с тези, посочени от Верхофстадт.