Европейският съюз забранява вноса на мед, никел, сребро и цинк от Северна Корея като част от разширени санкции срещу затворената комунистическа диктатура, които държавите членки наложиха днес. Те прилагат допълнителни санкции спрямо режима в Пхенян, които Съветът за сигурност на ООН прие миналия ноември в отговор на опити с оръжия за масово унищожение.

Одобрените днес мерки включват също ограничения за сделките със севернокорейски въглища, желязо и желязна руда и забрана за износ на нови хеликоптери и плавателни съдове за Северна Корея.

ЕС затяга съществуващите ограничения в транспортния и във финансовия сектор като например забраната севернокорейски дипломатически мисии или дипломати да имат повече от една банкова сметка в ЕС, както и строго определените рамки, в които могат да използват недвижима собственост на негова територия. 

ЕС забранява обучение на севернокорейски граждани в дисциплини, които биха допринесли за ядрените и балистично-ракетните програми на страната. Европа прекъсва научното и техническото сътрудничество с лица и групи, представляващи Северна Корея или издържани от нея, като се изключи медицинският обмен. ЕС прибавя към черния си списък и 11 физически и десет юридически лица от КНДР, визирани от цитираната резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Международните санкции срещу Северна Корея бяха въведени през 2006 г. в отговор на нейните опити с ядрени оръжия и балистични ракети.

Държавите членки продължиха с една година оръжейното ембарго срещу Беларус и санкциите срещу четири лица, заподозрени за изчезването на двама опозиционни политици, бизнесмен и журналист през 1999 и 2000 година. Тези санкции вкючват забрани за пътуване в ЕС и замразяване на активи на негова територия.

Съветът разреши изключение от санкциите, за да може Беларус да внесе оборудване за биатлон. Всяка сделка за това може да стане само с разрешение от националните власти на държавите износителки. 

Решението на Съвета посочва, че бъдещата политика на ЕС към Беларус ще зависи от това как тя спазва основните свободи, върховенството на закона и човешките права.