Представители на 16 страни от Азиатско-тихоокеанския регион се събраха за консултации в японския град Кобе, предаде Нюз.Ру.

Те обсъждат евентуална нова концепция за свободна търговия. Тя може да стане алтернатива на настоящото Транс-тихоокеанско партньорство (ТТП).

В разговорите участват висши чиновници от Китай, Япония, Австралия, Индия, Южна Корея, Нова Зеландия, както и от 10-те членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) - Индонезия, Малайзия, Сингапур, Тайланд, Филипините, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа. 7 от тях имаха намерение да се присъединят към ТТП.

Обсъжда се нов формат на многостранно сътрудничество - Регионално всеобхватно икономическо партньорство (РВИП, а на английски език - RCEP).

Представители на 16-те страни се събраха за първи път, след като новият президент на САЩ Доналд Тръмп потвърди намерението на страната си да излезе от ТТП. Той предпочита двустранни търговски споразумения пред многостранни.

РВИП е идея на Пекин, който постоянно я лансира още от 2013 г. като алтернатива на ТТП. В началото Япония бе скептична към новия проект, тъй като се опасяваше, че Китай ще има водеща роля. Сега обаче Япония не само се присъедини към консултациите, но е и техен домакин.

В ТТП, който предполага пълна отмяна на митническите тарифи за стоки и услуги в Азиатско-тихоокеанския регион, влизат САЩ, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Перу, Сингапур и Чили. Споразумението за създаването му е подписано на 4 февруари 2016 г.

Смяташе се, че ТТП ще засили защитата на правата на работниците, опазването на околната среда, авторските права и патентите. Споразумението потенциално можеше да създаде общ пазар в тихоокеанския регион по подобие на ЕС. Същевременно критици виждаха в ТТП опити да бъде изолиран Китай, който не влизаше в него.