"Общественият съвет е некомпетентен да взема решения по медицински въпроси. Решенията трябва да се вземат от най-добрите специалисти в дадената област, а не от външни хора. Те да решат кога, къде и как да се лекува детето, да влязат в пряка връзка с колегите си в чужбина".

Такава картина как трябва да фунционира "Фонда за лечение на деца" описа вече бившият му директор проф. Владимир Пилософ пред бТВ. По собственото му признание той подаде оставка в петък, след като му е била поискана, след разговор със здравния министър Илко Семерджиев. Оставката влиза в сила до дни.

"Поискаха ми оставката и я дадох. Няма драма", каза Пилософ и твърди, че когато е поел управлението е било с уговорката, че е временно. Той застана начело на фонда, след като ДАНС нахлу в институцията, а предишният директор Павел Александров и осем служители бяха показно арестувани. И към момента обаче не е ясно в какви точно са нарушенията им. 

"На 20 април ми се обадиха - поемай фонда", спомни си професорът педиатър.

Управлението на Пилософ беше съпътствано от протести, от оставки на членове на Обществения съвет, обвинения, че се бавят решенията за лечението на деца, на които фонда трябва да отпусне животогарантиращо лечение.

"Трудно се работи с такава съпротива, трябва да имаш много нерви, знания и контакти. Благодарение  на това, че познавам много колеги, успях да се справя със ситуацията", отчете се сега проф. Пилософ.

"Неприятно ми беше, цял живот съм работил с деца, в рискови ситуации, свикнал съм на напрежение, работата не ме плаши", каза още той.

Конкретната причина за оставката на Пилософ стана обаче случая със забавянето на отпускането на средства за лечението на 9-годишния Байрям от с.Тъжа. Момчето се нуждае от спешна бъбречна трансплантация, но административно протакане е забавило повече от три месеца решението да получи пари за лечение в Германия.

Обяснението на проф. Пилософ днес: "Мотивът, с който ми поискаха оставката - знаете, че има едно дете...Байрям. Да, имаше един чисто административен процес, който трябваше да бъде разрешен. Междувременно се намесиха и медийни сили." 

Според него той действал като следвал процедурата и изпратил запитване до "Александровска" болница дали правят такава трансплантация като добре знаел, че на деца под 10 години не се извършва такава операция в лечебното заведение. Отговорът му бил нужен чисто формално, за да се мине към варианта лечение в чужбина. Той отказа да коментира думите на директора на Правителствената болница д-р Любомир Спасов, че там били готови да извършат подобна трансплантация, но "няма да я извършим под обществения натиск". Пилософ само каза: "В положението си на директор нямам право на медицинско мнение". 

В интервю за бТВ в неделя министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев също обяви, че "правилникът на фонда е в голяма степен неадекватен, има правила за действие, които противоречат на здравия разум". Според него не може директор да се подчинява на един консултативен орган като обществения съвет. Той обаче уточни, че промените в правилника трябва да бъдат извършени от редовно правителство.

За проф. Пилософ, чиято оставка подписа, министърът каза: "Не бива върху този човек да се излива публичната неприязън, той с цялото си усилие е вършил цялата работа". 

Според проф. Пилософ особено важно било в България да има голяма педиатрична болница, в която всички специалисти да са събрани на едно място, а не болните деца да ходят на различни места, като лекарите нямат връзка помежду си.