Кой и от кредиторите на фалиралата КТБ колко пари ще получи от първите 534 млн. лв. на фалиралата банка? Отговор дава публикуваният от синдиците на банката днес в Търговския регистър списък. В него фигурират 7022 граждани, фирми и институции, които получават общо 533 913 264 лв. Отделно има събрани още 36 млн. лв., но те са заделени за заради висящите към момента съдебни дела, в които се оспорва списъкът на кредиторите на банката.

Най-много пари от разпределението ще отидат при най-големия кредитор на КТБ – Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). За него синдиците са определили 409 млн. лв. при общо вземане в размер на 3.7 млрд. лв.

Сред останалите големи кредитори са "Сосиете Женерал Париж“ с 10 млн. лв., “Ардастрой” ООД - 8.3 млн. лв. и др. 

В списъка на получателите на пари от списъка са редица компании с държавно и общинско участие. "Топлофикация София“ ще получи 10 млн. лв., а "Булгартрансгаз“ - 6,7 млн. лв. За Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол са отделени  1,8 млн. лв, за БЕХ - 1,6 млн. лв., а за НЕК – 1,67 млн. лв. Сред кретиторите е и АДИС, която е собственост на МВнР с 219 хилл лв., "АЕЦ „Козлодуй“ - 501 хил. лв., "Кинтекс“ - 1.5 млн. лв., НКЖИ - 655 хил. лв. и др.

Почетният председател Ахмед Доган ще получи 76 695 лв., става ясно от списъка.

"Бромак" ЕООД - фирма на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев ще получи 1,22 млн. лв., става ясно още от документа в Търговския регистър. 

Според закона публикуваният в понеделник списък може да бъде обжалван пред управата на ФГВБ в 14-дневен срок. След това може да има и съдебно обжалване, което може да забави обявените плащания.