Лидерът на ДОСТ Лютви Местан поиска прошка за това, че в определен момент от живота си е бил свързан с ДС, съобщи бТВ. Местан каза това на старта на предизборната кампания на коалицията ДОСТ-НПСД.

"Комисията по досиетата огласи картона ми с псевдоним Павел и тези реквизити се отнасят за 1979-1980 г., когато бях войник в строителни войски", обясни Местан.

И допълни, че в "комунистическата казарма под клетва за изпълнение не на служебни, а на войнишки задължения" е имал комуникации с офицер от военното контраразузнаване, "защото съм нямал избор". Местан допълни, че ако след войнишкия му период "някой някога посочи дума, изречена от мен, която да ме направи морално укорим - аз не само, че няма да съм председател на ДОСТ, но няма да се занимавам с политика".

Местан допълни, че демокрацията е ценност, която стои по-високо от етническите и религиозни различия.

"И днес ние казваме - българи, турци, роми, цигани, помаци - заедно ще реализираме мисията на Обединение ДОСТ - демократична евроатлантическа България, равноправна майка на своите чеда", каза още Местан.

Според него включването на бивши депутати от "Атака" и Патриотичния фронт в листите на ДПС е дъното на моралното и политическо падение на тази партия.

"Който гласува за ДПС, гласува за крайните националисти", изтъкна Местан.

Според лидера на НПСД Орхан Исмаилов коалицията е алтернатива на ДПС, ще разбие феодалния модел, а целта й е да разруши мафията и олигархията.