20 години затвор при първоначален строг режим постанови Бургаският окръжен съд за убийството на банкерката Павлинка Йовчева. Тя беше застреляна миналия септември от бившия военен Любомир Симеонов. 

Съдът призна Симеонов за виновен за убийството на Йовчева, регионален директор на Уникредит Булбанк в Бургас, както и за придобиване и притежание на незаконно оръжие. Той трябва да заплати и по 100 000 лв., или общо 300 000 лв. на тримата граждански ищци - дъщерята, мъжа и сина на убитата жена. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.

След убийството Симеонов направи пълни самопризнания. Пред разследващите той обясни, че посегнал към пистолета, защото почти фалирал, докато е чакал отговор от банката по искането му за кредит. Един от мотивите за убийството на Йовчева е отказът ѝ Симеонов да получи кредит от 1, 5 млн. лева. Парите му били необходими, за да запази бизнеса си с изкупуване на билки, гъби и горски плодове.

Вчера бившият военен отново  заяви, че е убил Йовчева и е готов да понесе последствията от това. Като основна причина за убийството той посочи, че тя искала да унищожи бизнеса му - билкарство. Според него фирмата му била много успешна, затова той поискал кредит, с който да разшири производството. Първоначално Йовчева дала съгласието си да отпусне парите. Двамата се срещнали няколко пъти, като на една от тях тя поиска от Симеонов да смени строителната фирма. Той отказал, след което двамата не контактували известно време.

Билкарят разбрал след месеци, че фирмата му вече е преместена в групата на губещите предприятия. Според него това било направено целенасочено, за да му се оказва форма на натиск.  Симеонов не можа да си спомни добре в съда всичко от случилото се в деня на убийството . Той не потвърди първоначалните си признания, че преследвал Йовчева в продължение на месец. Пистолетът "Макаров" не бил купен специално за убийството, взел го година преди това за 900 лева.