Американската космическа компания SpaceX обяви намерението си да осигури на двама туристи екскурзия-полет около Луната през 2018 г. Това става ясно от прес-съобщение, публикувано в сайта на компанията в понеделник, 27 февруари.

Радваме се да обявим, че SpaceX е съвсем близо до изпращанета на двама граждани на пътешествие около Луната в края на следващата година. Те вече са предплатили значителна част от цената за полета до Луната – заявяват от компанията. – Подобно на астронавтите от „Аполо“ преди тях, тези хора ще пътуват в космоса изпълнени с надеждите и мечтите на цялото човечество, мотивирани от универсалния човешки изследователски дух.

Обявяването на допълнителна информация за екипажите на полетите зависи от тяхното одобрение и може да стане след потвърждението на резултатите от медицинските тестове.“

Преди всичко, бихме искали да благодарим на НАСА, без чиято помощ това не би било възможно. Програмата за търговски екипажи на НАСА, която осигури по-голямата част от финансирането и разработването на „Dragon 2 развитие“, е ключов фактор за тази мисия“, гласи прессъобщението на SpaceX.

От компанията отбелязват, че има интерес към пътешествия до Луната и от други ентусиасти.

За полета ще бъде използвана новата ракета-носител Falcon Heavy, чийто първи старт е планиран за лятото на 2017 г., а също и пилотираният космически кораб Dragon. Намерението на SpaceX е да използват стартовата площадка на нос Канаверал, щата Флорида, от която са излитали ракетите в лунната програма „Аполо“ през 60-те и 70-те години.

Компанията SpaceX на бизнесмена Илон Мъск произвежда ракети Falcon и товарни космически кораби Dragon. Тя е първата търговска компания, която доставя товари на Международната космическа станция по договор с НАСА.

На 22 февруари генералният директор на руската ракетно-космическа корпорация „Енергия“ Владимир Солнцев обяви за разработката на модификация на пилотирания кораб „Съюз“, предназначен за полети около Луната. В компанията също планират изпращане на туристи в тази посока, съобщава Лента.ру.

"Площад Славейков"