Най-недолюбваният от "здравите сили" на мнозинството във ВСС Калин Калпакчиев днес опита да внесе две извънредни точки на заседание на съдийската колегия на Съвета.

Предложение 1: срещу прас-прес

Първата касаеше - според него - задължението на "Правителството на Темида" да защити честта на съдийка от  СГС, на председателя на съда Калоян Топалов, както и на председателя на ВКС, нападнати под строй в познатия дух от определен цвят медии.

"Последният случай на грубо накърняване на професионалната репутация и достойнство на съдия от Софийски градски съд се съдържа в  публикациите във вестник „Труд“ („За вътрешното съдийско (пред)убеждение“) от 22.02.2017 г., без посочен автор, и в интернет сайта „Блиц“ („СГС при Калоян Топалов – частен съд на повикване.“ С подзаглавие „Има ли твърда тарифа, г-н Топалов, или се работи на парче – кой колкото даде?“ ) от 21.02.2017 г. В посочените текстове е обсъждана работата на колегата съдия от СГС Мариана Георгиева, произнесла се със съдебни актове, засягащи по един или друг начин лица с големи икономически интереси", аргументира се Калпакчиев, посочвайки и причината, поради която съдийката е влязла в "обсега" им.

Калпакчиев ясно обяснява и че не става въпрос нито точно за медии, нито за журналистика:

"В конкретния случай, както и в други подобни ситуации, не се касае за добросъвестното упражняване на правото на медиите да информират за дейността на съдилищата и отделни съдии, както и да отразяват обективно отделни съдебни производства. Не става дума и за критика към работата на съдията, поднесена дори с допустими негативни изразни средства. Посочените публикации съдържат манипулативно поднесени факти, които са основа за негативни и обидни изводи и оценки за личността и професионалната репутация на съдия Мариана Георгиева, председателя на съда и председателя на Върховния касационен съд."

Затова и той предлагаше съдийската колегия да приеме становище, което да започва с думите: „Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остро осъжда публикациите във Труд“... и интернет сайта „Блиц“... като счита, че чрез тях недопустимо и неоправдано се накърнява професионалната репутация и достойнство..." и т.н.

Той припоняше безпрецедентната очерняща кампания срещу съда от годините на Цветан Цветанов 2009-2013 г. И допълва относно днешната ситуация:

"Висшият съдебен съвет обикновено не реагира, напротив определени негови членове използват публикациите в медиите, за да извършват проверки в етичната комисия, а след отпадане на възможността за такива проверки  да поставят тези публикации на т.нар. „табло на позора” в сградата на съвета и да мултиплицират клеветническите твърдения и позорни оценки за личността на съдии от СГС в свои интервюта в същите тези медии. Често наблюдаваме как атаките от членове на ВСС срещу председателя на ВКС, членове на ВСС и отделни съдии съвпадат по време и стилистика с водените в медиите негативни кампании срещу същите магистрати."

Съдията предлагаше още да се изпрати становището до двете медии, а в скоро време да се организират срещи на съдийската коегия с националните медии, на които да се дискутират правила за отразяване.

Познайте дали му го приеха?

И второ - хей, Пловдив, ти роден наш....

Втората точка, предложена от Калпакчиев, беше не по-малко любопитна. Тя касае интервю на председателя на Апелативен съд-Пловдив за „Правен свят”. В него се признава, че през месеците юни и декември 2016 г. са организирани срещи на председателите на съдилищата от апелативния район, на които са обсъждани въпроси като сроковете за осъществяване на отделните дейности по организиране и провеждане на избора (за нов ВСС, б.р.), съществува ли потенциал за издигане на единна кандидатура от Пловдивския апелативен район за член на ВСС, какъв да е профилът на номинирания/те и т.н.

Според Калпакчиев ситуацията изисквала дискусия в съдийската колегия: как да се предприемат мерки от страна на колегията за създаване на организация и атмосфера "за свободно и без неправомерна намеса упражняване от съдиите на активното им и пасивно право на избор на членовете на ВСС".  Освен това Калпакчиев предлагаше да се изискат от председателя на АС-Пловдив протоколи от въпросните общи събрания на съдии и срещи на председатели на съдилища от апелативния район на Пловдив, на които са обсъждани въпроси, засягащи изборите (националните събрания за избор на нов ВСС започват през лятото, б. р.).

Думата взе Галя Георгиева, която както е известно е съдия от Пловдив и от най-пламенните защитници на позициите на Сотир Цацаров. Тя каза, че точките "очевидно касаят сериозни проблеми" и опита да ги прати на заседание на пленума.

Юлия Коачева веднага опонира, че темите изобщо не попадат в обсега на пленума, а и самият Калпакчиев се намеси, че не е искал да сезира пленума, а съдийската колегия. "Ако трябва - съдийската колегия да сезира пленума с някой въпрос... Но аз нямам воля да сезирам пленума", обяви той.

Така или иначе председателят на ВАС Георги Колев даде предложение въпросът - дали двете точки да влязат в дневния ред, да се гласува отделно. Без особени изненади и двете паднаха и дори не се приеха за обсъждане с 6 срещу 7 гласа.

Калин Калпакчиев взе думата и каза, че автоматично ще ги вкара като редовни точки на следващото заседание и още...

"... Всъщност поведението днес е обяснено вътре (в предложението му, б.р.) за този, който иска да го разбере и може да го разбере."

Галя Георгиева пак се намеси, като му скръцна, че изобщо няма право да се изказва:

"Имам процедурно предложение: искам предварително да кажа, че точки, които не са включени в дневния ред, не следва да бъдат обяснявани, обсъждани и т.н.

Заседанието на колегията е, за да се обсъждат предложенията от дневния ред! Казвам го предварително, за да не взимам след това отношение."