Лидерът на БСП Корнелия Нинова е отказала дебат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това съобщи самият Борисов чрез пресцентъра на партията си.

"Разговарях с г-жа Нинова по телефона преди минути и тя за пореден път отказа всички форми на дебат, които трите национални телевизии и аз и моят екип предложихме. Очевидно г-жа Нинова има проблем да представи екипа си и държи дебат да не се състои. За пореден път заявявам, че приех в първата част на дебата, в отделен модул, да спорят екипите на ГЕРБ и БСП. Съгласих се на пряк дебат между мен и г-жа Нинова във втора част, в абсолютно отделен модул. Г-жа Нинова отказва. Аз и екипът ми ще бъдем на 1 март 2017 г. в зала 6 на НДК, където сме поканени от трите национални телевизии в 19:30 часа".

Това се казва в изявлението на Борисов.

Тази сутрин Нинова заяви пред бТВ, че Борисов се притеснява от личен сблъсък с нея.

Така лидерката на БСП изтълкува идеята на ГЕРБ тя и доскорошният премиер да излязат на телевизионен дебат със свои екипи, да ги представят, след което да им дадат думата.

"Ние не сме конферансиета, а лидери", изтъкна Нинова.

Тя каза, че за БСП са приемливи дебатите във формат "лидер-лидер" и "екип-екип".

Малко по-късно от пресцентъра на БСП съобщиха, че социалистите предлагат дебата между Нинова и Борисов да бъде очи в очи.
 "Неприемливо е за нас да се смесват формите - експерти и лидери заедно, защото хората заслужават да чуят от първо лице визията на всеки един лидер за бъдещето на България. Съгласие по това не беше постигнато между екипите на БСП и ГЕРБ и затова лидерският дебат не може да бъде осъществен. Корнелия Нинова е готова и чака - когато ГЕРБ решат, че искат лидерски дебат очи в очи, да дебатира с Бойко Борисов по важните за страната и гражданите теми".
Това се казва в съобщението на БСП.

Малко след това самата Нинова също разпространи изявление по въпроса.

"Г-н Борисов ми предложи по телефона утре да направим дебат между нас двамата, заедно с екипи, като заяви, цитирам: „Да представим екипите, да направим встъпителни думи, ние двамата да се оттеглим, да си пием кафенцето и да ръкопляскаме”. За разлика от него, ние приемаме политиката за сериозно занимание, а не за шоу програма. Затова оставаме на позиция, че го предизвиквам на лидерски дебат. Смятам, че той се страхува от това и се крие зад експерти.

Експертите не могат да носят политическа отговорност. Искам лидерски дебат и всеки да заяви визията си накъде ще води България, ако спечели изборите. За да спрем с размяната на реплики, имам едно предложение към ГЕРБ. Все се позоваваме на народа-  какво иска той и какво ни е поръчал. Предлагам те да посочат една социологическа агенция и ние да посочим една, и да направим бърз сондаж, какво иска българският народ да види и да чуе – лидерски дебат или експертни разговори, и да се съобразим с желанието и волята на народа".