МВР за първи път откри икона, открадната от пловдивския Кукленски манастир и вкарана в Националната Шенгенска информационна система (НШИС), похвалиха се от полицията.

Тя изобразява светите братя Козма и Дамян и е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

На 22 февруари т.г. служителите  в сектора „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП получили сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. В процеса на работа те установили, че иконата с размери 126/85 см е идентична с обявената за издирване ценност, предмет на кражба от български манастир. След проверката станало ясно, че това наистина е търсената икона, за която в Първо РУ-Пловдив е заведено досъдебно производство, допълват от вътрешното ведомство.

Иконата е предадена доброволно от реставратора и е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация.

Иконата е обявена за издирване в Автоматизираната информационна система „Издирвателна дейност НШИС“ през 2016 г. Това е първият случай на установена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности, допълват от МВР.