БРЮКСЕЛ—България възразява срещу мотивите, с които Европейската комисия прекъсна плащанията по оперативна програма „Регионално развитие“, съобщи днес министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Правителството възразява по шест от седем констатации в писмото,  с което Комисията обяви мярката в началото на този месец, каза тя пред журналисти в Брюксел.  Според писмото системата за управление и контрол на евросредствата по тази програма у нас страда от „значителни недостатъци“.

„Ние сме на друго мнение и днес го изразих,“ каза Терзиева след среща в ресорната генерална дирекция на Комисията. „Нашите системи за управление и контрол са едни от най-добрите“.

Тя очаква плащанията по програмата да бъдат възстановени най-рано през септември. Правителството очаква одитния доклад на службите на комисията, за да направи официални възражения по него. Междувременно обаче е набелязало мерки в отговор на констатациите в писмото, съобщи Терзиева.

„Обясниха ни, че това е тяхна вътрешна рутинна процедура, която прилагат още на 16 страни-членки,“ каза тя за прекъсването на плащанията. „Това не е санкция.“