"Бих се радвал, ако ми се удаде да се видя още веднъж с Владимир Путин", заявява бившият български премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски в интервю за ТАСС.

Той изтъква, че винаги се е интересувал от Русия и от историческа, и от културна гледна точка. Симеон си припомня визитата там през 2002 г. Това било второто му  (от общо пет визити в Русия -б.р.) задгранично посещение като министър-председател на страната ни. Срещата му с президента Владимир Путин тогава оставила много интересно и положително впечатление.

"Сега между нашите страни съществува известно напрежение, но не мисля, че то ще продължи дълго. Проблемите винаги са нещо временно и конюнктурно. Днес това е модно явление, което преследва моментални интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се вижда реалното, прагматичното и полезното", смята Симеон.

Той смята за изключително полезен факта, че Русия се е включила в решаването на проблемите в Близкия изток.

"Аз съм европеец. Роден съм на континента и през целия ми живот съм тясно свързан с Европа. Убеден съм, че ЕС е единствената възможност за Европа да бъде сериозен икономически играч и световен политически фактор", казва последният цар на България.

Той дава страната ни като положителен пример за ползата, която носи европейската общност:

"Ако през 2008 г. по време на икономическата криза не бяхме членове на ЕС, не е ясно къде щяхме сега да се намираме. Но като част от един общ съюз, общ клуб, семейство можахме да преодолеем тези усложнения."

Същевременно според Симеон европейските санкции срещу Русия влияят зле не на нея, а на страните от ЕС.

Естествено, в  интервюто става дума и за предстоящите предсрочни парламентарни избори у нас.

"Мисля, че след изборите ще се появи необходимостта от формирането на коалиция. Убеден съм, че на България е нужна максимално широка коалиция, която да може да отчете желанието на възможно най-голям брой избиратели", отговаря Сакскобургготски.

Кореспондентът на ТАСС пита Симеон и какво мисли за ролята на монархията в съвременното общество.

"Няма съвременно ии старомодно управление на държава. Едва след Първата световна война се формира мнението, че републиката е по-сполучлива форма на управление, а някои монархии бяха отстранени, включително не винаги чрез демократични методи. Но да се смята, че монархията не е съвременна, е политическа грешка. За мен е важно държавите да се развиват, като отчитат предишния си опит, историята. В този план голямо впечатление ми прави днешното развитие на Русия, това, че тя си спомни своите традиции, използва историческите символи и събития", изтъква Симеон.