„Виждам много безпринципно противопоставяне, пропаганда, но искам да видя и повече съдържание. Не виждам темата за справедливостта да се адресира от политическите лидери. Да използваме прокуратурата за политически битки, да допуснем политизация и в сектори и части от обществото, където не бива да има, например стратегическите приоритети на България, това не ни води наникъде. Върви се към коалиции, но нека те да бъдат направени не в някакви „Сараи“ или ловни хижи, а тези коалиции да бъдат сглобени пред очите на народа“

Така президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев коментира предизборната кампания на старта ѝ и възможностите за съставяне на коалиционен кабинет след изборите на 26 март, цитиран от "Фокус". Плевнелиев получи наградата на БАИТ за принос към развитието на IT сектора. Връчи му я вицепрезидентката Илияна Йотова. След това бившият държавен глава говори пред журналисти.

Плевнелиев заяви, че гледа кампанията с огромно безпокойство, защото "по-скоро се рушат, отколкото да се градят мостове между политическите партии". И добави, че трудно може да е оптимист за бързо съставяне на кабинет след вота. Той отправи и съвет към политическите лидери: "да не се карат, да не се разправят, а да се подкрепят".

„И когато минат изборите, когато народът каже тежката си дума, бъдете честни. Не забравяйте това, което обещахте, а сформирайте коалиции и формации пред очите на народа, които да доведат до изпълнение на поетите ангажименти. В миналото се нагледахме на политици, които обещаваха всичко, но това вече не работи. Не обещавайте всичко, но това, което обещаете, го изпълнете“, каза още Плевнелиев. 

По думите му е твърде рано да се даде оценка на служебното правителство на Огнян Герджиков, а желязното правило в политиката било първо да се даде шанс, а след това да се съди по резултатите.