Тласкачът "Панайот Волов", част от флота на Параходство "Българско речно плаване", потъна наполовина във водите на река Дунав при Русе, съобщава БГНЕС. Това е станало в лиман, където корабът е бил на ремонт.

Институциите не са съобщили публично за инцидента, тъй като тласкачът се е намирал извън плавателния път и не е пречил на движението на другите кораби.

Корабът, който е на 52 години, е потънал още на 9 февруари, като за това веднага е била уведомена дирекция „Речен надзор“-Русе.

„Вследствие на ледовете се е образувала пробойна, от която нахлува задбордна вода. Отидохме група инспектори да проверим за какво става въпрос, имаше служители от Параходство БРП, които се мъчеха да овладеят положението. Беше уведомена също и областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. На следващия ден установихме, че не може да бъде преустановено нахлуването на задбордна вода и взехме мерки по отношение на ограничаване на замърсяването във вътрешния воден басейн. Имаше известни затруднения, тъй като около авариралия кораб имаше доста лед, но успяхме да поставим бонови заграждания за ограничаване на нефтоводните смеси, които биха излезли на основното русло на реката“, обясни директорът на „Речен надзор“-Русе Иван Жеков.